– Jag visste ingenting om ockupationen förrän jag var 18 år, säger Dani, israelisk fredsaktivist.

Alla följeslagare från de olika placeringarna träffar Dani Brodzky, som är medlem i Rabbis for Human Rights (RHR). RHR grundades 1988 som svar på brott mot mänskliga rättigheter i de ockuperade palestinska områdena1 Rabbis for Human Rights | English (rhr.org.il).

Dani berättar om hur han inte lärde sig någonting om ockupationen i skolan. Det var inte förrän på universitetet som Dani fick reda på alla människorättsbrott Israel begår i Palestina, då han själv tog sig till Västbanken för att se med egna ögon vad som pågår i de ockuperade palestinska områdena.
– Det läggs otroligt mycket resurser på att vi israeler inte ska veta om ockupationen, samhället är helt uppdelat, berättar Dani. Jag kommer ihåg hur jag såg muren första gången som 15-åring, en kompis sa till mig: ”Kolla! Ser du muren?” Jag förstod inte vad han menade, det var ju bara en mur, berättar Dani.

En del av muren i Betlehem som separerar Israel och Palestina. Foto: Tobias.

Efter drygt två månader som följeslagare så lär man sig förstå hur samhället är uppdelat för att separera israeler och palestinier. Inte minst med den 70 kilometer långa muren som separerar Israel och Palestina. Inne på Västbanken finns det fullt med olika militära vägspärrar, som är till för att begränsa palestiniers rörlighet, men också för att hålla palestinier och israeler segregerade ifrån varandra. Dessa militära vägspärrar kontrolleras av unga israeler som gör sin militärtjänstgöring.

Militärtjänstgöring är obligatorisk för både kvinnor och män i Israel. Tjänstgöringen startar direkt efter gymnasiet och varar två år för kvinnor och tre år för män.

I Israel förväntas man göra militärtjänstgöring. Eftersom det är en del av israelisk identitet kan den som vägrar få betala ett högt pris. Några av konsekvenserna kan vara att få sitta i fängelse, svårigheter att få jobb, bli stigmatiserad av familj och vänner.

I samband med vårt möte med Rabbis for Human Rights, träffar vi New Profile2 The Movement to Demilitarize Israeli Society – פרופיל חדש (newprofile.org). New Profile grundades 1998 som en feministisk rörelse som verkar för att minska militärens inflytande på det israeliska civila samhället och strävar efter att främja fred, icke-våld och ett rättvist och demokratiskt samhälle. New Profile hävdar att militariseringen av det israeliska samhället gör samhället mer våldsamt, sexistiskt och rasistiskt, vilket försvagar civila och demokratiska värderingar och blockerar vägen till fred och förhindrar slutet på den israeliska ockupationen av Palestina.

Vi träffar en kvinna från New Profile som själv fick sitta i fängelse för att hon vägrade göra militärtjänstgöring.
– I Israel utfärdas 10 000 nya vapenlicenser varje månad. Israel är ett av de länder som säljer mest vapen i världen. Palestina är som ett laboratorium där vapen testas på palestinska barn som kastar sten för att sedan säljas som stridstestade vapen vidare till andra länder, berättar hon för oss följeslagare.

Vidare berättar hon hur Israel infiltrerar palestinska samhällen genom att med cyberteknologi få tag i personlig information för att kunna utpressa palestinier för information.

Detta är inte första gången jag hör hur israeliska säkerhetstjänster infiltrerar det palestinska samhället för splittra det. I ett möte med Military Court Watch får jag höra om Israels räder. Military Court Watch bildades med den grundläggande principen att alla barn som fängslas av de israeliska militära myndigheterna ska ha rätt till alla rättigheter och skydd som garanteras enligt internationell lag3 Military Court Watch.

Bild på palestinskt hem efter en militärräd av israeliska soldater. Denna familj blev väckt av soldater i sovrummet. Foto: Tobias

Varje år genomför israeliska soldater mellan 3 500 och 4 500 sök- och arresteringsoperationer i palestinska samhällen på Västbanken. Detta är i genomsnitt 10-12 operationer varje dag. I över 80 procent av dessa fall sker operationerna på natten och involverar arrestering av mellan 300 och 600 barn årligen4 Military Court Watch. Ofta hålls unga häktade i flera timmar utan anledning, och för att få bli frisläppta måste de ge information om sina vänner eller anhöriga vilket skapar ett splittrat samhälle.

Detta skapar en stor rädsla och trauma bland unga palestinier, då de inte sover ordentligt på grund av oro för att deras hem ska stormas av soldater mitt i natten.

Fler rapporter