När du är svårt skadad eller allvarligt sjuk kan du snabbt ta dig, eller åka ambulans, till närmsta sjukhus för att få adekvat vård och omsorg. Det låter självklart för de allra flesta. Om du nu istället tänker att du bor i östra Jerusalem, drabbas av en hjärtinfarkt eller inhalerar stora mängder tårgas, då är det inte lika självklart längre.

Vägspärr på vägen till sjukhuset Augusta Victoria. Foto: Sofia Magnusson
Vägspärr på vägen till sjukhuset Augusta Victoria. Foto: Sofia Magnusson

När mycket händer omkring oss får vi, i vårt team, ändra våra arbetsuppgifter. Det är något vi lärt oss senaste veckorna i Jerusalem. Bland annat har israeliska myndigheter valt att sätta upp vägspärrar från olika delar inne i östra Jerusalem. [1]

Det gör att olika stadsdelar där palestinska medborgare i Israel bor blir mer eller mindre avspärrade från centrala delarna i sin stad. Det som främst blivit ett stort problem är avspärrningarna runt de stora sjukhusen i östra Jerusalem.

Två av vägspärrarna är placerade just utanför de stora sjukhusen Augusta Victoria och Makassed i området på Olivberget. Israeliska säkerhetsstyrkor söker genom bilar, bussar och till och med ambulanser på väg till sjukhusen. Skadade och sjuka människor riskerar att bli gripna istället för att få adekvat sjukvård och hjälp.

En sträcka som i vanliga fall tar sju minuter med buss har nu tagit upp mot en timme då alla passerande bilar och bussar ska genomsökas. Vårt team har bevakat dessa vägspärrar flera gånger och har sett hur köerna vuxit och trafiken har i det närmaste stått still. Ambulanser har stoppats och blivit genomsökta av beväpnade styrkor.

Allt detta görs av säkerhetsskäl, men frågan jag ställer mig är, för vems säkerhet?

Jag pratar med några palestinska män som arbetar som anställda vakter utanför sjukhuset Augusta Viktoria. De berättar att personalen på sjukhuset har svårt att ta sig till arbetet i tid. Läkare och sjuksköterskor får ofta jobba längre pass när de som ska lösa av dem inte kan ta sig till sjukhuset som de brukar, säger de.

Helmi Tamimi arbetar som kirurg på sjukhuset Makassed. Han ger sin bild av situationen.

– Israeliska säkerhetsstyrkor har gått in på sjukhuset tre gånger. De har skjutit tårgas och ljudbomber. De letar efter patienter som vårdas efter att de blivit skadade i sammandrabbningar. De vill gripa de skadade istället för att vi ska ge dem vård.

Hans berättelse bekräftas av oberoende källa. [2]

– Vid ett tillfälle var det ett gäng anställda som ställde sig i vägen för militären. Det slutade med att en av våra kollegor skadades.

När nätverket för östra Jerusalems sjukhus [3] för några veckor sedan kallade till presskonferens bad företrädare för nätverket om hjälp att få stopp på situationen som nu råder.

De berättade att flera sjukhus har blivit stormade av säkerhetsstyrkor som skickat in tårgas, ljudbomber och även skjutit med gummikulor vid något tillfälle.

Munib Younan, biskop inom den lutherska kyrkan och ordförande för Augusta Victoria, sa;

– Sjukhusen är inte längre en säker plats att vara på. Vi har aldrig upplevt detta våld mot sjukhusen, patienterna och de som arbetar här förut. Detta måste få ett slut, det är en mänsklig rättighet att få säker och trygg vård när man är sjuk eller skadad.

Sjukhuset Augusta Victoria på Olivberget. Foto: Sofia Magnusson
Sjukhuset Augusta Victoria på Olivberget. Foto: Sofia Magnusson

Fler rapporter