Vi kommer ned för en gata utanför Beit Hanina, en förort till Jerusalem. Under natten har det skett en prislappsattack där israeliska extremister har punkterat däcken på tio bilar. De har också målat hatbudskap på fordon, bland annat på en palestinsk skolbuss, där de skrivit ”död till araberna”.

Muhammeds bil där israeliska extremister har punkterat däcken och sprayat ”Alla araber är fienden”. I bakgrunden kan man se en israelisk bosättning.

Muhammed upptäckte förstörelsen på morgonen när han skulle köra barnen till skolan. Någon hade skurit upp bildäcken och klottrat med en sprejflaska ”alla araber är fienden”på hans bil.

Aisha, hans fru, berättar att de inte tror att bosättarna från andra sidan dalen är ansvariga. Hon säger att de aldrig ställt till med problem under de 20 år som bosättningen funnits där. Istället tror hon att de ansvariga för trakasserierna är de israeliska ungdomarna i utposten ungefär ett kvarter bort, som de senaste två åren utfört liknande attacker sedan de tagit över ett palestinskt hus.

Trakasserier som denna kallas här för ”prislappsattacker”. Namnet kommer från att israeliska extremister sätter ett ”pris” på händelser som palestinier varit inblandade i. Om en israelisk bosättare exempelvis blir attackerad på Västbanken av palestinier så utför israeliska extremister hämndaktioner mot palestinier både i Israel och i Palestina. Dessa hämndaktioner kan innebära allt från klotter med budskap om hot och våld till nedbrända hus, och fysiska attacker riktade mot palestinier. Efter att de tre israeliska tonåriga bosättarna försvann och sedan hittades mördade har dessa typer av attacker trappats upp.

När de israeliska tonåringarna hittades döda utanför Hebron blev attackerna från israeliska extremister mot palestinier fler och grymmare. En palestinsk pojke kidnappades och mördades, något som utlöste kravaller i Jerusalem och omnejd.

Den palestinska pojkens kidnappning och mord fördömdes också av anhöriga till de tre israeliska tonåringarna som kidnappades och mördades. I uttalandet sa de att ”Det finns ingen skillnad mellan arabiskt blod och judiskt blod. Mord är mord. Det finns ingen förlåtelse eller ursäkt för något mord”. [1] Många israeler har också gått ut och bekämpat hatattackerna. Som när tusen israeler gick ut och protesterade mot de israeliska extremistgäng som gått runt i Jerusalem och attackerat palestinier dagen efter tre palestinier blivit attackerade. [2]

I Beit Hanina träffar vi Hussein som också fått däcken på sina bilar skurna, bland annat på skolbussen som han kör på dagen som de israeliska extremisterna även klottrat ”död åt araberna” på. Han berättar att den israeliska polisen erbjudit sig att ta in den som bevis i under undersökningen när de ska försöka hitta förövarna. Han berättar att han ändå inte kan köra runt med den nu med ”död åt araberna” skrivet på sidan, speciellt inte med barn som passagerare.

Men Hussein är inte särskilt nedstämd för hämndattacken. Han har större problem just nu, bland annat att hans hus har en rivningsorder på sig, vilket han ska överklaga idomstol nästa vecka. Prislappsattacken säger han att bara är ” en del av livet här”.

Israelisk polis undersöker hatbrotten, men utan bevis och identifikation av förövarna kommer det antagligen inte leda någonstans, enligt de utsatta familjerna som vi pratar med.

Jag tänker att generaliseringar och kollektiv bestraffning aldrig är en väg framåt och att vendettor som följer trappar upp våldet.

Även i Sverige kan man se uttryck av hat på Facebook och i andra sociala medier och det är viktigt att vi vågar ifrågasätta hat och generaliserande beskrivningar av både israeler och palestinier. Att vi vågar vara obekväma och ifrågasätta, när andra ropar på kollektiv bestraffning och avhumaniserar grupper, oavsett vilken. Du kan göra skillnad!

Bild på en prislappsattack i Aqraba på Västbanken där israeliska extremister skrivit ”Prislappsattack. Judisk hämnd.”. I samband med attacken satte extremisterna också eld på ett djurfoderförråd vilket ledde till att den drabbade familjen nu har svårt att utfordra sina får.

Bilder

1. Muhammeds bil där israeliska extremister har punkterat däcken och sprayat ”Alla araber är fienden”. I bakgrunden kan man se en israelisk bosättning. Foto: David Jakobsson

2. Bild på en prislappsattack i Aqraba på Västbanken där israeliska extremister skrivit ”Prislappsattack. Judisk hämnd.”. I samband med attacken satte extremisterna också eld på ett djurfoderförråd vilket ledde till att den drabbade familjen nu har svårt att utfordra sina får. Foto: Liam Hilton

1. 170 Palestinians injured in East Jerusalem clashes, 2 Juli 2014, http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=709498 2. Hasson, Nir, “1,000 rally against anti-Arab violence amid calls for revenge of Israeli teens’ death”, 2 Juli 2014, http://www.haaretz.com/news/national/.premium-1.602715

Fler rapporter