Många i min närhet har diskuterat serien Game of Thrones den senaste tiden och jag har hört uttrycket ”Winter is coming” många gånger. Med vintern så kommer även kriget i serien. I Jordandalen på Västbanken hör jag istället uttrycket ”Summer is coming” ofta och ”med sommaren så kommer också konflikterna kopplat till vatten”.

 width=
När Mekorot och soldaterna lämnat platsen kan vi gå närmare för att se rören som är förstörda. Ett större rör försörjde den palestinska byn med vatten från en palestinsk brunn. De andra förstörda rören, vilka syns på bilden, är mycket mindre och ligger precis utanför ett palestinskt växthus. Foto: D. Falk

Även om inte sommaren har kommit på riktigt än på Västbanken så har problemen kopplade till vatten verkligen tagit fart. 25 000 palestinier har blivit påverkade av 136 rivningar från den israeliska myndigheten bara från januari till mars i år, och de flesta är berörda på grund av rivning av vattensystem, så som vattenrör och brunnar [1].

Rivningarna görs då israeliska myndigheterna menar att palestinierna saknar de nödvändiga tillstånden, vilka är praktiskt taget omöjliga att få för palestinier på Västbanken [2].

En palestinsk bonde från centrala Jordandalen berättar om sin situation:
 Det går vattenledningar på min mark där min familj har bott i generationer, men om vi använder vattnet hamnar vi i fängelse. Jag har papper som visar att vi äger marken. Vattenledningarna går till bosättningarna uppe på kullen, men det är omöjligt för oss palestinier att få tillstånd att använda vattnet. Folk i min by har redan hamnat i fängelse för att vi försökte använda det. Mina barn törstar och mina växter dör. Detta är inget liv. Detta kan ju inte vara ett värdigt liv.

Denna bonde, likt många andra jag möter, vill inte att jag nämner hans namn eller var han kommer ifrån, då han är rädd att israeliska soldater och att det israeliska vattenföretaget Mekorot skall komma tillbaka till hans hem.

Jag har själv bevittnat en av alla rivningar av vattenledningar i byn Furush Beit Dajan. Israeliska soldater kom till byn den andra maj i år tillsammans med israelisk polis och Mekorot.

 De förstör en så grundläggande del av våra liv genom att förstöra våra vattenrör. De palestinska vattenrören har legat där i mer än 100 år. Detta gör oss väldigt stressade för utan vatten kommer bönderna förlora sina grödor och sin inkomst. Speciellt nu när sommaren kommer, säger Tafik Al Hajj Mohammed, rektorn för Furush Beit Dajans grundskola.

Dagarna går men ingen vågar laga rören i Furush Beit Dajan. De rörmokare och svetsare som finns i området berättar för mig att de är rädda att hamna i fängelse om de skulle fixa rören. Tafik Al Hajj Mohammed utbrister;

 Jag är så arg på allt som händer just nu! Men jag är glad att ni är här och dokumenterar allt. Att ni är här gör faktiskt att de blir rädda. Åtminstone lite rädda. Rädda för att folk skall förstå vad som händer. Och ni står bara stilla och dokumenterar. Ingenting mer. Ni gör så lite, men det är ändå så effektivt.

 width=
Vi har förlorat så mycket och nu förlorar vi vårt vatten. Nu när sommaren kommer fokuserar de israeliska myndigheterna på att förstöra våra vattenrör för då förstörs verkligen vårt liv, berättar Tafik Al Hajj Mohammed, rektorn för Furush Beit Dajans grundskola. Foto: D. Falk

1 UN OCHA presenterar rapporter kring situationen i Palestina. Denna fokuserar på rivning av vattenrelaterad infrastruktur och hur detta påverkar palestinier. Hämtad 2019-05-28.
https://www.ochaopt.org/content/demolitions-west-bank-undermine-access-water

2 UN OCHA skriver att den restriktiva system som tillämpas av Israel gör det praktiskt taget omöjligt för palestinierna att erhålla bygglov. FN har i tidigare rapporter från generalsekreteraren och från kommittén för avskaffandet av rasdiskriminering även framfört att de system som tillämpas i Israel är rasdiskriminerande och oförenliga med internationell lag. Report of the UN High Commissioner for Human Rights, Israel Settlements in the Occupied Palestinian Territory, including East Jerusalem, and the Occupied Syrian Golan, March 2018, para. 29. Hämtad 2019-05-08. https://www.ohchr.org/Documents/Countries/PS/SG_Report_on_Israeli_A.71.355.pdf

Fler rapporter