South Hebron Hills, södra delen av Palestina, ett obeskrivligt vackert bergs- och stäpplandskap. Vi åker på steniga och slingriga vägar som aldrig tycks ta slut till den lilla byn Tuba, som har 110 invånare och som ligger i område C, enligt Osloavtalet 1995. Område C kontrolleras av israelisk militärlag. Tuba ligger just innanför gränsen till det som är område för militär träning, Firing zone 918. [1] Vi ska besöka Ahmed och hans familj.

Nöjd åsna med en del av skörden bärgad. Foto: Maria Kileby
Nöjd åsna med en del av skörden bärgad. Foto: Maria Kileby

Vi möts av åsnor med stora lass av nyskördat vete, mat till både husfolk och de cirka 100 fåren. Det är bråda tider, fåren klipps inför sommaren, skörden ska in de närmaste veckorna och man skördar allt för hand. Sen kan fåren beta av det sista.

Låga stenhus med presenningar på taken utgör byn, där nio familjer bor. Det finns en vindsnurra och solpaneler som Comet ME har bidragit med. Comet ME är en israelisk-palestinsk organisation som hjälpt de flesta byar här. [2]

Ahmed tar emot oss i en stor grotta som används som både sovrum och vardagsrum. Madrasser att sitta på kommer fram och sött te serveras och medans vi dricker te berättar Ahmed sin historia. Det är tufft att leva här. På kullen vi ser åt väster ligger en israelisk bosättning och en utpost. Bosättningar och utposter strider mot internationell humanitär rätt och utposterna även mot israelisk lag. [3] Bosättarna är tyvärr mycket aggressiva. Ahmed berättar att han och hans kusin i förrgår var ute med fåren på ett ställe där hans mark ligger nära bosättarnas kycklingfarm. Då kom en av dem på en fyrhjuling och skrek att de skulle försvinna. De drog sig tillbaka men blev jagade ända hem och bosättaren kom även tillbaka till byn på eftermiddagen. Ingen skadades men byborna är rädda. Följeslagare har länge besökt Tuba och detta är bara en i raden av trakasserier som familjen varit utsatt för.

Barnen går i skolan i at-Tuwani på andra sidan kullen och måste passera kycklingfarmen och gå den lilla vägen som passerar mellan bosättningen och utposten. Det har varit många incidenter med stenkastning och attacker mot barn som passerat, berättar Ahmed. På grund av de många attackerna finns en överenskommelse sedan november 2004, att barnen får militär eskort varje dag till och från skolan. Dock kommer inte militären varje dag och ibland följer de inte barnen hela vägen. Den bit på båda sidor om berget, cirka 20 minuters promenad, som inte militären täcker får barnen sällskap med Operation Dove (OD), en italiensk organisation som är stationerade i at-Tuwani. [4], eller av oss för att vara säkra. Ahmed berättar att en 17-årig flicka, Diana, utan anledning blev kvarhållen av militären en kvart på hemväg från skolan en dag, vilket är ett brott mot mänskliga rättigheter och upplevdes självklart som mycket obehagligt. [5] Ahmed är tacksam över att OD och följeslagarteamet kommer då och då. Det här kallar vi preventiv närvaro och vår närvaro gör skillnad.

När du läser det här har vi sovit över i grottan i Tuba, följt med barnen till det ställe där militären tar över och spanat tills de passerat krönet på kullen och då syns från andra sidan där Operation Dove tar emot. Vi följde med ut och vallade fåren. Dock fick vi abrupt avbryta efter tre timmar då vi blev jagade av samma bosättare på fyrhjuling som var där förra veckan. Varken får eller människa kom till skada. Vi följeslagare flydde inte springande så han kom ikapp och undrade varför vi tog foton. Varför inte, svarade vi, varpå han vände.

Det är många tankar som far runt i huvudet på mig. Jag beundrar de palestinierna jag träffat som fortfarande drömmer om frihet och kämpar för sin existens i ockuperat land. För mig personligen är det fantastiskt att få lära känna familjerna här i South Hebron Hills byar. I nästa reserapport berättar jag mer om mina upplevelser här.

Maria Kileby

Vi följer barnen från skolan i at-Tuwani. Foto: Maria Kileby
Vi följer barnen från skolan i at-Tuwani. Foto: Maria Kileby

 

Källor: 1. Masafer Yatta (Firing Zone 918), B’Tselem. Hämtad 2016-05-13 2. About us, Comet ME. Hämtad 2016-05-13 3. IV Genevekonventionen Artikel 27, Hämtad 2016-05-13 4. Right to education, Birzeit University. Hämtad 2016-05-13 5. IV Genevekonventionen Artikel 13, 27.  Hämtad 2016-05-13 Haag Regulations 1907, Artikel 46. Hämtad 2016-05-13

Fler rapporter