Vi sitter i bilen på väg till Batn Al-Hawa i Silwan, ett område söder om Al-Aqsa moskén i östra Jerusalem. Vägen är smal och går brant nedför. I bilen sitter jag, mina två kollegor och vår förare Firas. Det är kväll och klockan är strax före sex. Solen har gått ner och i bakgrunden hörs böneutropen. Dagen före besökte vi Mada Community Center i Batn Al-Hawa för att leka med barnen, men idag är vi här för att rapportera en incident som skedde tidigare samma morgon. Israelisk militär bröt sig in i ett hushåll klockan fem på morgonen för att arrestera två bröder, Malek som är 12 år och Adam som är 15 år.

Några av följeslagarna leker tillsammans med barnen på Mada Community Center i Batn Al-Hawa. Foto: Fredrik

Vi möter upp Jardallah Rajabi som är vår kontaktperson i Batn Al-Hawa. Han ställer fram några plaststolar ute på gatan och jag tar på mig jackan för det börjar bli kallt. Flera vuxna och barn i området samlas runt oss när Jardallah börjar berätta om vad det är som hänt, medan Firas översätter. Malek, som är 12 år, frikändes samma dag och står bredvid Jardallah när han berättar om bröderna som greps av polisen utan att få reda på varför. Det visade sig senare att Adam gripits på grund av att ha ”kastat en sten” när han var 13 år, 20 månader tidigare. Malek börjar berätta för oss om hur polisen förhörde honom från tidig morgon. Om hur han varken fick äta eller gå på toaletten och hur han fått sitta på knä medan polisen frågade ut honom och slog honom i ansiktet.

Mina tårar börjar rinna ner för kinderna samtidigt som jag fortsätter ta anteckningar på mobilen. Jag vänder mig till Malek och frågar ”hur många gånger slog polisen dig?” och han svarar ”fem”. ”Var slog dom dig?” frågar jag och han svarar ”i ansiktet och bakhuvudet”. Sedan berättar han att han frågade polisen ”varför slår du mig?” och polisen skrattade och slog honom hårt i ansiktet. Malek blev misshandlad av polismyndigheten och ingen kommer stå till svars för det som skedde. Maleks pappa försökte senare under dagen anmäla misshandeln men polismyndigheten tog inte emot anmälan. Jag har aldrig hört ett barn berätta något liknande för mig tidigare.

”Han frågade polisen ”varför slår du mig?” och polisen skrattade och slog honom hårt i ansiktet.”

Quasir är 11 år och blev arresterad av polisen i tre dagar när han var 7 år gammal. Foto: Fredrik

En av papporna berättar att det här bara är en incident bland många. Just nu sitter ungefär 10 unga pojkar från Batn Al-Hawa häktade eller i fängelse med liknande erfarenheter och denna veckan har 6 nya barn gripits. Varje familj har minst en medlem som blivit arresterad och misshandlad av polisen. ”Polisen bryr sig verkligen inte om palestinska barn” säger pappan som är både frustrerad och uppgiven. Två dagar tidigare, den 20 november, var det barnkonventionens dag1unric.org, men här finns inga rättigheter för barnen, säger han. Yuval Noah Harari och nyhetsbyrån Haaretz menar att Israel har utvecklat ett treklassystem som utgår från att israeliska judar har alla rättigheter, israeliska araber har vissa rättigheter och palestinska araber har få eller inga rättigheter alls2Yuval Noah Harari: Israelis support ’three-class solution’ to Palestinian conflict (2022-11-24) haaretz.com. Utifrån denna analys tillhör troligtvis Malek och Adam de sistnämnda.

Batn Al-Hawa i Silwan, ett område söder om Al-Aqsa moskén i östra Jerusalem. Foto: Julia

Medan vi lyssnar på familjens berättelse går fem soldater och fyra säkerhetsvakter förbi i bakgrunden. De eskorterar en kvinnlig israelisk bosättare och hennes tre barn hem. Bosättarfamiljen har flyttat in i ett hus längre ner på gatan där en palestinsk familj tidigare bodde. Bosättarorganisationen betalar för allt; huset, transporten och de privata säkerhetsvakterna. Samtidigt betalar staten för patrullerande polis och militär i området. Silwan är ett område dit många palestinier blev tvångsförflyttade efter Israels olagliga annektering av östra Jerusalem år 19673Östra Jerusalem – en hård och ockuperad plats, Utrikespolitiska institutet (2017-05-30). ui.se. Nu ska de åter igen tvångsförflyttas från sina hem och 84 palestinska familjer i Batn Al-Hawa har fått order om att tvångsförflyttas. Enligt den israeliska organisationen Ir Amim ska Jerusalem växa och bli en större och mäktigare stad och i Silwan ska de palestinska familjerna flytta ut till förmån för israeliska bosättare4Guidad tur med Ir Amim i Silwan (Jerusalem), 5 december 2022. Se även ir-amim.org.

Det är mörkt ute och Malek har fått utegångsförbud i fem dagar efter utfrågningen av polisen. Han går in i huset men pojkens röst fortsätter eka i mitt huvud ”varför slår du mig?”. Vi sätter oss i bilen och åker in till Jerusalem. Vi ska vidare på en fest för att uppmärksamma att EAPPI funnits på plats i Palestina och Israel i mer än 20 år. Jag torkar mina tårar och önskar att fler visste vad som händer med de palestinska barnen här.

  • 1
  • 2
    Yuval Noah Harari: Israelis support ’three-class solution’ to Palestinian conflict (2022-11-24) haaretz.com
  • 3
    Östra Jerusalem – en hård och ockuperad plats, Utrikespolitiska institutet (2017-05-30). ui.se
  • 4
    Guidad tur med Ir Amim i Silwan (Jerusalem), 5 december 2022. Se även ir-amim.org

Fler rapporter