En olycka kommer sällan ensam. En enstaka attack sätter en familjs försörjning ur spel och skadar en ung man för livet. Här följer en berättelse som exemplifierar det våld och de trakasserier som dagligen drabbar den palestinska befolkningen i Jordandalen och på andra delar av Västbanken.

 width=
Suleman med sin affärsverksamhet. Foto: Josefin

Vid sidan av vägen några kilometer norr om Jeriko stannar vi till. Här träffar vi Suleman Mussah Al Mlehat som gjort om sin pickup till en kiosk för försäljning av kaffe, te och sötsaker. Under tiden vi är där stannar taxibilar och lastbilar för att handla. Det här inte Sulemans första val av arbete. För snart två år sedan var han med om något tragiskt som kom att förändra hans liv på mer än ett sätt.

Suleman berättar och tvekar inte när det gäller datumet. Den 16 februari 2018 blev han attackerad av några bosättare när han var ute och vallade sina får. Bosättarna, som delvis var maskerade, sköt honom i benet tre gånger. Sulemans bror som var en bit bort hörde skotten och hjälpte honom till närmaste samhälle för vidare färd till sjukhuset i Jeriko. Skadorna var så pass allvarliga att Suleman blev transporterad för fortsatt vård i Ramallah. Trots operation i flera timmar gick benet inte att rädda utan amputerades.

Attacker från bosättare är vanligt förkommande mot dem som har land och marker i närheten av bosättningar. Detta är en del av strategin att få palestinier att flytta ifrån sina landområden så att den israeliska expansionen kan fortsätta [1]. Ämnet är idag rykande aktuellt med tanke på att den amerikanska regeringen uttalat att den inte längre anser att israeliska bosättningar på Västbanken är illegala [2]. Enligt internationell rätt har Israel som ockuperande makt skyldighet att förhindra, utreda och döma våldsbrott mot den palestinska civilbefolkningen. I själva verket blir bosättare sällan lagförda för attacker och andra kränkningar av mänskliga rättigheter. Brotten utreds inte heller tillräckligt. [3] Denna straffrihet leder till fler attacker och legitimerar bosättningarnas expansion.

Vid de flesta av våra möten med de olika samhällena i Jordandalen får vi höra om nya incidenter. Det kan vara bosättare som skadar får eller försöker stjäla jordbruksredskap. På andra ställen på Västbanken är det vanligt så här års med sabotage i samband med olivskörden. [4]

Suleman är 31 år, gift och har sex barn. Det äldsta barnet, en dotter, är bara 8 år. Efter attacken har Suleman haft svårt att försörja familjen. Hans far var tvungen att sälja nästan alla får för att betala vårdavgifterna. Suleman berättar att han inte fått någon hjälp ekonomiskt eller juridiskt efter attacken. Ett tag efteråt försökte han bygga mindre traktorfordon men denna verksamhet lönade sig inte trots att han var skicklig på det. Nu har han kiosken vid vägkanten vars inkomster inte heller räcker för att täcka familjens behov. Suleman förklarar att han tog hjälp av jurister i Jerusalem för att anmäla händelsen men att fallet snabbt lades ner. Nu orkar han inte längre försöka att driva det vidare. Han avslutar med orden:
– Jag har bara en önskan nu – att få hjälp att få en benprotes.

 width=
Flock nära en utpost i Jordandalen. Foto: Josefin

[1] B-tselem – The Israeli Information Center for Human Rights in the Occupied Territories, Israeli settlers and military intensify attacks against Palestinian shepherds in the village of al-Farisiyah in the northern Jordan Valley, 2019-05-15, https://www.btselem.org/settler_violence/20190515_settlers_and_military_attacks_on_al_farisiyah_shepherds hämtat 2019-11-17.

[2] The Guardian, 2019-11-19, US says Israeli settlements no longer considered illegal in dramatic shift, https://www.theguardian.com/world/2019/nov/18/us-israeli-settlements-no-longer-considered-illegal-palestinian-land-mike-pompeo hämtat 2019-11-21.

[3] OCHA, 2018-11-16, High level of violence by Israeli settlers; rise in Israeli fatalities, https://www.ochaopt.org/content/high-level-violence-israeli-settlers-rise-israeli-fatalities hämtat 2019-11-21.

[4] Washington post 2019-11-12, West Bank settlers escalate attacks on Arab olive harvesters in annual violence, https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/west-bank-settlers-escalate-attacks-on-arab-olive-harvesters-in-annual-violence/2019/11/11/d883ca08-ff3b-11e9-8341-cc3dce52e7de_story.html hämtat 2019-11-17.

Fler rapporter