Hur blev dagens allvar en lek? Är det en metod för att orka med en vardag full med för mycket allvar? Jag möter unga palestinier i sammandrabbningar med israelisk militär och israeliska bosättare.

20150822-bild-1-clashes-qusra-foto-k.-eklund

Det luktar nyårssmällare och stämningen är god. Men det är varken tid för att fira in ett nytt år eller stund för fest. Det är sammandrabbningar igen mellan unga palestinier, israeliska bosättare och israelisk militär på fälten nära byn Qusra på norra ockuperade Västbanken. Luften är tjock av tårgas och det viner från skotten med gummikulor. Det svider i ögonen och jag får svårt att andas. De unga palestinska pojkarna runt omkring mig verkar tycka detta är mer lek än allvar.

Sedan juli i år har vårt team noga följt utvecklingen av Qusra kommuns projekt att göra i ordning fälten i utkanten av byn för att här plantera en ny olivlund. Byns borgmästare är en driven man som med hjälp av ekonomiskt stöd från den holländska staten inlett projektet som beräknas vara klart inom några månader. Projektet är mindre uppskattat av de israeliska bosättarna i utposten Esh Kodesh söder om Qusra. Bosättarna menar att marken tillhör dem och att palestinierna saknar papper på äganderätten till fälten. [Intressant läsning i Dagen Nyhter om bosättare från Esh Kodesh: 1.] De omstridda fälten är kategoriserade som område B och under palestinsk civil kontroll, detta innebär att palestinier har rätt att odla här.

Utposter är en expandering av en redan etablerad israelisk bosättning, initiativet är privat och stöds inte officiellt av den israeliska staten då en utpost är illegal enligt israelisk lag. [2] Utposter byggs av israeliska medborgare utan bygglov på privat palestinsk mark. Flera utposter har överhängande beslut om husrivningar, trots detta är det dokumenterat att vissa utposter mottar ekonomiskt stöd från israeliska myndigheter. [3]

Mot bakgrund av konflikten om marken runt Qusra finns det sedan en tid tillbaka israelisk militär på plats för att bevaka arbetet på fältet. Jag talade med en israelisk soldat om de tidigare sammandrabbningarna på fältet mellan bosättare och palestinier som vi bevittnat. Han var snabb att understryka att han inte får prata om politik men menar att det alltid finns två olika historier om vem som har rätt.

Idag är det inte läge för ett samtal med militären, de är upptagna med att hantera morgonens sammandrabbning på fälten. Berättelsen går isär om vem som attackerade vem först, palestinier eller bosättare? När vi kommer till fälten kastar palestinier och bosättare sten på varandra, den israeliska militären försöker gå emellan med tårgas och gummikulor. Det är upp till 150 palestinier, ett tjugotal bosättare och en stor mängd israeliska soldater. [4] Jag står i bakgrunden bland en grupp palestinier som dricker vatten och torkar ögonen från tårgas.

Helt plötsligt händer något, folk rör på sig. Vårt team åker till baksidan av kullen vi nyss befann oss på. Det brinner på fälten, inga soldater syns till. Bara bosättare. Mängder med unga palestinier kommer med bilar och springer ut på fälten, palestinier och bosättare attackerar varandra med sten på nytt, någon ropar till mig att en bosättare bär vapen. Jag har svårt att förstå vad som egentligen händer.

20150822-bild-2-qusra-glassbilen

Läget lugnar sig. En personbil stannar upp bredvid mig. Ur bilradion spelas ”happy birthday” högt och den palestinska mannen som kör öppnar kylboxen i sätet bredvid och ordnar två glasskulor i strut till mig. Jag saknar pengar men han insisterar. Vi skrattar åt situationen, glassbilen mitt i allt detta kaos?

Jag har svårt att hänga med i svängarna mellan allvar och lek, hela dagen har jag upplevt att de yngsta pojkarna som duckar för tårgasen ser det här som en lek, de äldre pojkarna slår på tomma oljefat på fälten för att få uppmärksamhet av soldaterna. Jag frågar vår kontaktperson varför inte de äldre männen uppmanar pojkarna att gå hem och på det sättet lugna situationen. En pojke har redan förts till sjukhus efter att han träffats av en gummikula. Han menar att marken här tillhör många familjer i Qusra och man har som skyldighet att försvara den, går man hem så anses man vara en svikare av hela byn.

– Game over, säger han och kör oss hem.

Bilder

1. Lek eller allvar bland tårgas och gummikulor? Unga palestinier på fälten i utkanten av Qusra. I bakgrunden syns israelisk militär som skjuter tårgas och gummikulor. Foto: Karin Eklund

2. En personbil blir en glassbil och lättar på stämningen under en sammandrabbning mellan unga palestinier, israeliska bosättare och israelisk militär i Qusra. Foto: Karin Eklund

1. Mycket intressant artikel i Dagens Nyheter om och med israeliska bosättare från utposten Esh Kodesh. Dagens nyheter, Dom vill ha alltihop och det vill vi med, 2015-08-20. (Hämtad 2015-08-23.) 2. B’Tselem, Land expropriation and settlements, 2014. (Hämtad 2015-08-23.) 3. The Jerusalem Post, High Court orders demolition of 17 homes in West Bank outpost, 2015-03. (Hämtad 2015-08-23.) 4. Haaretz, Settlers and Palestinians Clash Near West Bank Outpost; Wounded Reported, 2015-08-22. (Hämtad 2015-08-23.)

Fler rapporter