– Jag har blivit gripen av polisen över 100 gånger, alla poliser vet vem jag är nu. Om du googlar mitt namn så finns jag överallt, säger Abu Hummus med ett leende. 

Varje morgon när jag vaknar öppnar jag sociala medier och kollar olika kanaler som rapporterar om vad som händer i Jerusalem och nästan varje morgon kan jag läsa om händelser i området al-Isawiyyaa 1Al-Isawiyya kan stavas på flera olika sätt, jag har valt stavningen som står på skylten i al-Isawiyya. I rapporten jag hänvisar till används en annan stavning. Nu sitter jag vid ett bord utanför en bensinmack som är precis på gränsen in till al-Isawiyya. Mitt team är här för att få reda på mer om det här området som är väldigt utsatt. Om det är någon som kan berätta om detta område så är det Muhammad Abu Hummus en välkänd aktivist som själv bor i området. Abu Hummus stöter man på överallt i Jerusalem, hoppandes på sina kryckor med en palestinsk flagga på ryggen. 

Abu Hummus på en demonstration med den palestinska flaggan på ryggen. Bild: Tove 

Under årens lopp har al-Isawiyya beskrivits som ett problemområde med extremistkopplingar av israelisk polis och israeliska politiker. Mellan april 2019 och april 2020 pågick en polisoperation i al-Isawiyya som beskrevs vara ett svar på en upptrappning av våld från befolkningen i området mot civila israeler och polisen, även om det inte fanns några bevis på detta enligt den israeliska människorättsorganisationen B´Tselem2 https://www.btselem.org/sites/default/files/publications/202005_this_is_jerusalem_violence_and_dispossession_in_al_esawiyah_eng.pdf. Insatsstyrkan och gränspolisen har varit fullt utrustade och kommit in i al-Isawiyya och skapat problem när det har varit lugnt i området, de har bland annat kastat ljudgranater och tårgas på gatorna tills invånare kommit ut och sammandrabbning skett där polisen senare kunnat gripa personer. Gripanden av minderåriga ökade markant under denna tid och många gånger kom polisen inrusande i folks hem runt fyra på morgonen för att rycka upp barn ur deras sängar och frihetsberöva dem. Det blev vardag att polisen befann sig i området och trakasserade invånarna på olika sätt som att stänga av huvudgatan under rusningstid, rikta vapen mot invånarna, kontrollera barns väskor och id-handlingar, utföra natträder, gå in i butiker med polishundar och så vidare3 https://www.btselem.org/sites/default/files/publications/202005_this_is_jerusalem_violence_and_dispossession_in_al_esawiyah_eng.pdf.

Jag frågar Abu Hummus varför han tror att just al-Isawiyya har varit och fortsätter vara så utsatt för hög polisiär närvaro? Han säger att området används som ett träningsområde för nyexaminerade soldater och poliser. För att nyutbildade ska få träna på att genomföra natträder, arrestera folk, använda tårgas och gummikulor så åker de till al-Isawiyya och skapar problem. Han tillägger att det är lugnare nu än för ett år sedan. 

Abu Hummus står framför al-Isawiyya och berättar om de få in- och utvägarna som ofta blockeras av säkerhetsstyrkor. Bild: Tove 

Abu Hummus berättar för oss att han en gång blev förbjuden att vistas i al-Isawiyya under 19 dagar. Under dom 19 dagarna kom han varje dag till bensinmacken och bordet där vi nu sitter, han använde det som sitt kontor. Bensinmacken är nämligen tekniskt sett inte inne i al-Isawiyya. Här fick han varje dag besök av aktivister, internationella organisationer, nationella organisationer, lokala organisationer och massor av människor från al-Isawiyya. Han skrattar och säger att polisen frågade honom varför han satt där varje dag när han kunde åka var som helst, han skulle kunna åka till stranden och kolla på kvinnor och glömma att al-Isawiyya ens existerar. Han berättar också att polisen började trakassera hans gäster för att ingen skulle våga besöka honom. Han pekar på en öppning i gallret som finns mellan bensinstationen och vad som är al-Isawiyya. 

–Jag fick stå på det första trappsteget av den trappen, men inte det andra för det räknades som al-Isawiyya.  

Han går upp och ner för trappstegen med sina kryckor skrattandes medan han säger

– Al-Isawiyya, inte al-Isawiyya, al-Isawiyya, inte al-Isawiyya

Abu Hummus på trapporna mellan bensinmacken och al-Isawiyya. Bild: Tove

Jag förundras över hans positivitet och hur nära han har till skratt, han själv säger att han håller humöret uppe med hjälp av Gud och att folk hejar på honom och alltid blir glad när han anländer. Mindre glada är hans familj berättar han, de tycker att han aldrig är hemma för han är alltid på någon demonstration, pratar med journalister eller är ute på andra uppdrag. Han berättar att hans äldsta son nyligen tagit examen och därmed är utbildad advokat. Han visar stolt upp en bild på telefonen från sonens examen. Hans ögon lyser upp när han säger att sonen sagt att hans första mål ska bli att försöka få Abu Hummus arresterad och sedan satt i husarrest så att han tvingas stanna hemma ett tag.

Livet som aktivist i Palestina är inte smärtfritt, han har suttit fängslad i åtta år, blivit arresterad över 100 gånger, fått delar av sitt hus rivet och hans barn blir ofta trakasserade av säkerhetsstyrkor när de får veta att Abu Hummus är deras pappa. Han berättar hur israeliska styrkor bröt armen på en av hans söner när de fick veta att Abu Hummus var hans pappa. Trots allt detta så håller han humöret uppe och han tror på en ljusare framtid, en dag kommer den att komma. Inshallah.

När mötet är över så reflekterar jag över att jag läser om natträder, sammandrabbningar och frihetsberövningar i al-Isawiyya var och varannan dag och detta är en vardag som anses vara lugnare, det säger något om situationen här. Det vittnar om en ohållbar situation, det vittnar om en situation som bryter mot alla möjliga internationella konventioner och lagar.

/Tove, Jerusalem

Fler rapporter