Fyra byggnader har rivits i al-Jiftlik och trettio personer är nu hemlösa. Möt tvåbarnspappan Yakoub som berättar om de svåra beslut han ställs inför.

Femton. Du har femton minuter på dig att tömma ditt hem. Du har just vaknat av att militären bankar på din dörr och du har femton minuter på dig att ta med dig det viktigaste innan grävmaskinerna krossar väggarna och allt som finns innanför dem.

Vad tar du med dig?

När dina femton minuter är över tar det knappt en halvtimme för militären att riva ditt hus. Tegelstenarna mals till smulor och plåttaket knycklas ihop som om det vore en pappersservett. Allt som lämnats kvar krossas.

Tvåbarnspappan Yakoub, 24 år, framför det rivna huset. Bakom honom skymtar en vindruvsodling som tillhör en bosättning.

Yakoub Mi’taib Da’is berättar med dämpad röst och blicken i marken om morgonen då militären bankade på hans dörr.

– Det viktigaste att få ut ur huset var ugnen, och mat till barnen.

Vi sitter i skuggan av ett träd, och runt omkring oss sjunger fåglarna.

– För oss tog det fyra, fem månader att bygga det här huset. För dem tog det mellan femton och trettio minuter att riva det.

Soldaternas budskap till Yakoub var tydligt: Det här området tillhör Israel och ni hör inte hemma här. Ni har inte rätt att bygga här.

Totalt revs fyra byggnader måndagen 27 april i byn al-Jiftlik i Jordandalen. Totalt drabbades cirka trettio personer. Yakoub har två barn och nu bor de tillsammans med andra familjemedlemmar.

– Min son Yahiya är två år, och min dotter Nour, hon är femton dagar gammal.

Enligt statistik från den israeliska organisationen B’Tselem har israeliska myndigheter rivit 27 byggnader på Västbanken sedan årsskiftet 2014/2015 till och med 28 februari, vilket har gjort femtiotvå människor hemlösa. [1]

I område C, som utgör 60 % av Västbanken, har israeliska myndigheter kontroll över all infrastruktur och byggnation. Militärzoner och naturreservat gör att palestinier inte får bygga på cirka 70 % av detta område, och på resterande 30 % är tillstånden svåra att få. [2]

Vad ska Yakoub göra nu?

Att be om tillstånd för att få bygga ett nytt hus beskriver han som meningslöst, så alternativen som kvarstår blir att bygga ett nytt, och riskera ännu en rivning, eller att flytta. Kanske är det lättare att få tillstånd i område A eller B, där det är palestinska myndigheter som utfärdar bygglov?

Yakoub säger att han funderar mycket på framtiden, och vad som kommer hända, men han vill inte lämna al-Jiftlik. Han kommer att börja om sitt husbygge, och fortsätta familjens historia på marken de brukat i decennier.

Vad hade du gjort?

Följeslagaren Päivi framför ett av de rivna husen.

Bilder

1. Tvåbarnspappan Yakoub, 24 år, framför det rivna huset. Bakom honom skymtar en vindruvsodling som tillhör en bosättning. Foto: Maria Stacke

2. Följeslagaren Päivi framför ett av de rivna husen. Foto: T Pykälainen

1. Statistics on demolition of houses built without permits in the West Bank (Not including East Jerusalem). B’Tselem, uppdaterad april 2015. Hämtad 2015-05-03. 2. Planning and construction policy for Palestinians in Area C B’Tselem, uppdaterad november 2013. Hämtad 2015-05-03.

Fler rapporter