Rivningsordrar och uteblivna byggnadstillstånd av fotbollsplaner, spelare som blir skjutna i fötterna vid checkpoints, och häromdagen en avbruten cupfinal på grund av inkastad tårgas från israelisk militär. Fotboll är den populäraste sporten i Palestina, men att utöva sporten i ett ockuperat land kommer sällan utan hinder.

Historiskt sett har det funnits olika internationella påtryckningar på de internationella fotbollsorganisationerna FIFA och UEFA gällande ockupationen av Palestina. Det har handlat om att supportrar och andra fotbollsorganisationer vill se ställningstaganden från deras håll när det kommer till ockupationens destruktiva konsekvenser. Bland annat var det 2014 påtryckningar efter att två fotbollsspelare, 17 och 19 år, som passerade en checkpoint norr om Jerusalem blev skjutna av den israeliska militären. De var på väg hem från en fotbollsträning, när soldaterna öppnade eld mot dem. Enligt den israeliska militären ska de ha försökt kasta explosiva föremål mot polisen. En spelare sköts med ett skott i vardera fot, den andra sköts med sju skott i ena foten och tre skott i den andra. För båda var bedömningen från läkarna att de aldrig mer skulle kunna spela fotboll, kanske inte heller kunna gå i framtiden1https://www.ibtimes.co.uk/palestinian-teenagers-shot-feet-by-israeli-soldiers-after-playing-football-calls-fifa-israel-ban-1439183
https://www.thenationalnews.com/opinion/attack-on-players-is-part-of-israel-s-larger-game-plan-1.582795?outputType=amp
.

Senast i raden av påtryckningar var från det indonesiska fotbollsförbundet som skulle arrangera U20-VM mellan 20 maj och 11 juni i sommar. Efter att guvernören på Bali vägrat att ta emot och vara värd för det israeliska fotbollslandslaget, så stoppades lottningen som skulle ske förra veckan. FIFA tog i och med det tillbaka Indonesiens rätt att arrangera turneringen på onsdagen 29 mars 20232https://www.theguardian.com/football/2023/mar/29/fifa-strips-indonesia-of-the-right-to-host-footballs-under-20-world-cup https://www.bbc.com/sport/football/65113802 .

Dagen efter spelades den palestinska cupfinalen för herrar mellan Markaz Balata, från Nablus, och Jabal al-Mukaber, från Jerusalem, på Faisal al-Huesseini International Stadium i al-Ram utanför östra Jerusalem. I halvtid, vid ställningen 0-1, avbröts matchen då israeliska soldater kastade in tårgaspatroner in på fotbollsplanen. Detta resulterade i att flera av spelarna och supportrar fick behandlas av båda lagens medicinska personal, samt av personal från Röda Korset och Röda Halvmånen, på grund av andningssvårigheter. Tre personer fick åka till sjukhus. Enligt det palestinska fotbollsförbundet pågick inga våldsamheter eller konfrontationer med soldater innan soldaterna beträdde arenan och kastade in tårgasen3https://www.middleeasteye.net/news/israel-palestine-cup-final-forces-fired-tear-gas
https://www.insideworldfootball.com/2023/03/31/israeli-forces-storm-palestines-faisal-al-husseini-stadium-unprovoked-tear-gas-attack-players-fans/
. Efter drygt 30 minuter kunda matchen fortsätta spelas. Resultatet stod sig matchen ut, och Jabal al-Mukaber kunde alltså titulera sig cupvinnare för 2023.

Fotbollslaget Blommorna har en tidig eftermiddagsträning innan Iftar (Kvällsmålet när muslimer bryter fastan under Ramadan i samband med kvällsbönen Maghrib).
Foto: Johannes L.

I en annan del av Västbanken, i flyktinglägret Aida camp i norra Betlehem, har det lokala flicklaget som heter blommor (زُهور), en eftermiddagsträning i kvällssolen. Laget bildades i januari 2023 och består av upp till 50 spelare mellan 10 och 13 år. Upplägget idag är att ha en lugnare träning, eftersom de flesta i laget fastar under Ramadan. Så på schemat står taktikträning, samt passnings- och skjutövningar. Planen de spelar på ligger en kort promenad in i flyktinglägret, precis intill muren. Planen färdigställdes under 2022 efter 10 års arbete. Anledningen till den utdragna processen, får vi berättat för oss, beror på att den israeliska militären hotat med att riva planen, då höjdskillnaden till muren precis intill skulle vara för låg. Enligt Sa’ed som jag har sällskap med, så fick inte invånarna i flyktinglägret igenom byggnadsplanen förrän den franska staten la sig i byggnadsplanerna.

I kvällssolen tränar flickorna på passningar, skott och olika teknikövningar.
Foto: Johannes L.

Drygt fyra kilometer åt sydväst ligger den största arenan i Betlehem, Al Khader International Stadium. Hemmahörande fotbollslag är Taraji Wadi al-Nes. Dagen som fotot nedanför är taget ifrån tog herrlaget emot Hilal al-Quds, inför omgången placerad som tabelltvåa i West Bank Premier League. Dagens match blir aldrig riktigt spännande, då gästerna dominerar matchbilden, och i den 29:e minuten tar de ledningen genom att hemmalaget gör ett självmål. På övertid i den första halvleken utökas ledningen, och drygas ut tidigt i den andra. Strax efter drar hemmalaget också på sig ett rött kort. Slutresultatet landar tillslut på 0-5. Jag hade ynnesten att stå i bortaklacken, där stämningen var betydligt bättre än på hemmasektionen.

En stor läktarsektion på ena långsidan rymmer supportrarna på plats. Runtom arenan syns moskén i al-Khader, samt Beit Jala och delar av Betlehem i bakgrunden.
Foto: Johannes L.

Rakt västerut från al-Khader, drygt åtta kilometer bort, om en rundar en av de största bosättningarna på Västbanken, Beitar Illit, så kommer man fram till Wadi Fukin. Det är ett litet samhälle som ligger precis intill den gröna linjen från 19484Läs mer om gröna linjen här: https://foljeslagarprogrammet.se/om-foljeslagarprogrammet/ordlista/. Samhället kallar jag litet då det går att se större delen av ytorna och marken som nu finns kvar och fortfarande får beträdas och nyttjas av palestinierna som bor där. Anledningen till detta är att stor del av Wadi Fukin har konfiskerats av Israel som har använt marken för bygga den israeliska bosättningen Beitar Illit 5Borgmästaren i Wadi Fukin berättar att Wadi Fukin urspungligen var 12 000 dunum, men att samhället nu upptar 3 000 dunum, varav 200 ligger i zon B, resterande i zon C. Läs mer om illegala bosättningar här: https://foljeslagarprogrammet.se/om-foljeslagarprogrammet/ordlista/. Wadi Fukin är nu därför instängt mellan bosättningen och gränsen till Israel. I Wadi Fukin ligger en fotbollsplan som byggdes 2016. Den används dels av fotbollslag, men även av skolorna under idrottslektioner. Fotbollsplanen är en utav fem byggnader som står under rivningsorder sedan 2022. Borgmästaren Ibrahim, som tidigare jobbat som lärare på en av skolorna, berättar om en idrottslektion 2020. Han tillsammans med en annan lärare hade en lektion med 40 elever på fotbollsplanen. Den avbröts av att beväpnade bosättare beträdde planen, samt hotade och trakasserade barnen. Han berättar att det inte fanns möjlighet att prata med bosättarna eller be dem att lämna. Barnen var rädda och oroliga, så lärarna samlade barnen så snabbt som möjligt för att tillsammans kunna återsamlas på skolan. Sedan dess har skolan varit mycket mer restriktiv med att hålla lektioner vid fotbollsplanen, för barnens trygghet och säkerhet.

Tent of Nations’ Football Pitch ligger några kilometer ifrån Wadi Fukin. En ganska vanlig syn vid de fotbollsplaner jag har besökt är att någonstans i bakgrunden skymta en eller flera bosättningar. Här bakom syns Neve Daniel som byggdes 1982.
Foto: Johannes L.

Fler rapporter