Första regnet föll över Betlehem i mitten av oktober och i och med detta påbörjades årets olivskörd. Följeslagare följer med och erbjuder preventiv närvaro för människor vars träd är nära bosättningar och riskerar att utsattas för bosättarvåld. I denna rapport möter vi Sheerin och hennes familj under en dag där allt kändes så som olivskörden bör kännas: fylld av glädje. Men Ibrahim fick ett helt annat öde: israeliska bosättare stal oliver och frukter, förgiftade träden och nu står han utan sin, bokstavligen talat, livsviktiga inkomst.

Vi började årets olivskörd i byn Wadi Fukin. Platsen är känd för sina vattenkällor och området är vackert grönt. De frukter och grönsaker som växer där har beskrivits i texter sedan flera århundranden tillbaka1 De Donato, A. 2018. Spring Water: The Lifeblood of the Village of Wadi Fukin (West Bank). Doktorsavhandling i antropologi. Università Degli Studi di Milano-Bicocca and Université Paris 8 Vincennes-Sait-Denis. pp. 49. . Idag ligger byn intryckt mellan de israeliska bosättningarna Betar Illit2 Bosättningen Betar Illit är en av de största bosättningarna på Västbanken med cirka 60 000 invånare. och Hadar Betar som slingrar sig högt över dalen3 Wadi betyder dal på arabiska. samt muren som separerar Västbanken och Israel. Dess geografiska position gör att Wadi Fukin är särskilt utsatt för provokationer från bosättare som under olivskörden kan komma och störa, eller till och med, förstöra skörden.

Solen låg på tidvis nere i dalen där vi plockade oliver. Olivfrukterna föll likt regndroppar ner från träden och landade på stora presenningar. Två till tre olivträd åt gången skördades: en till två personer klättrade upp med hjälp av stegar i träden och plockade från höjden. Resterande grupp samlade in gröna och svarta oliver i stora hinkar. När hinkarna blev fulla överlämnade vi dem till Sheerins mor som rensade oliverna från blad och annat skräp genom att skaka bort dem i en sil. Då och då togs det pauser på filtarna för att orka med det fysiska arbetet.

Följeslagare finns på plats för preventiv närvaro, men en och annan oliv plockas även. Foto: Sandra

Varje oliv är viktig
Mellan 20 och 30 träd skördades under dagen. Det hela kändes som en familjefest där alla hjälpte till, barnen klättrade i träden och den traditionella maträtten makloube serverades till den stora gruppen människor. Det skrattades och sjöngs mycket. Efteråt säger Sheerin:

– Oliver är heliga. De är mitt liv.

Genom att plocka oliver kan Sheerins familj producera olivolja som säljs vidare på marknaden i Betlehem som sägs vara världsledande på olivolja4 Joint Advocacy Initiative. 2019. Olive trees in Palestine. The East Jerusalem YMCA and YMCA of Palestine. Information Booklet. Pp: 25. Träden och dessa markområden har ärvts vidare i generationer och förväntas fortsätta gå vidare i hundratals år till. Träden och marken innebär heder och tradition för palestinska familjer och oliverna i sig har länge varit en nationalsymbol som förenar den palestinska identiteten.

Utan oliver och mark har man ingenting.

Oliver som ramlat ned på filtar. När träden var färdigplockade veks filtarna ihop och oliverna hälldes över till hinkar. Foto: Sandra

En attack på den palestinska identiteten
Men varför riskerar familjer att få sina olivträd förstörda av bosättare? För att besvara den frågan måste man gå tillbaka i historien och beskriva utvecklingen av bosättningar.

Bosättningar är illegala enligt artikel 49 i den fjärde Genèvekonventionen som behandlar ockupationsmakters skyldigheter gällande förflyttningar av människor5 https://www.un.org/en/genocideprevention/documents/atrocity-crimes/Doc.33_GC-IV-EN.pdf. Efter 1967, när de palestinska territorierna ockuperades, etablerades flera bosättningar på Västbanken och de fortsätter att expandera kontinuerligt6 Redan före 1967 fanns det bosättningar, men det var efter ockupationen som de ökade signifikant i antal. Idag bor cirka 650 000 bosättare inne på Västbanken.. En av anledningarna varför människor väljer att bo i bosättningar inne på Västbanken är att det är billigt, men det finns också religiösa och ideologiska argument7 https://www.omvarlden.se/reportage/israel-palestina-roster-fran-desillusionerat-land. Narrativet om att judar ska få återvända till det heliga landet går århundraden tillbaka, men det har också använts av intellektuella för att särskilja ursprungliga palestinier som ’primitiva’ och i behov av modern utveckling. Därmed har bosättarkultur sedan långt tillbaka kunnat ses som legitimt för bildandet av bosättningar och dess fortsatta expansioner8 van Oord, L. 2008. The Making of Primitive Palestine: Intellectual Origins of the Palestine–Israel Conflict, History and Anthropology, 19:3, 209-228, DOI:10.1080/02757200802449923. Med bosättningar och bosättare har våld utvecklats som en metod för att försvara landområdena utifrån religiösa och ideologiska skäl, trots att detta strider mot krigets lagar. Våldet från israeliska bosättare mot palestinier behandlas i praktiken med straffrihet från israeliska statens sida, påvisat av bland annat organisationen Yesh Din9 Sammanfattning av Yesh Dins rapport: https://www.yesh-din.org/en/data-sheet-december-2021-law-enforcement-on-israeli-civilians-in-the-west-bank-settler-violence/ (2022-12-09). Hela rapporten finns här: https://s3.eu-west-1.amazonaws.com/files.yeshdin.org/Data+Sheet+2021+Law+Enforceme/Law+Data+21+ENG.pdf (2022-12-09).

Den israeliska informationscentrumet B’selem som fokuserar på mänskliga rättigheter beskriver bosättarvåld som statligt sanktionerat våld10 https://www.btselem.org/settler_violence. En attack på olivträden och konfiskering av mark är en direkt attack på palestinska markägare. När trädgrenar kapas av, sätts eld på, stöld av oliver eller när nyplanterade träd dras upp med rötterna är det en attack på hela Palestina11 Israelisk militär har även dokumenterats när de hjälper bosättare att attackera markägare. Senaste fall hände i Nablus, se: https://apnews.com/article/israel-middle-east-tel-aviv-west-bank-b25d0740bfe3535a39feee9f4b4815aa (2022-10-23).

Sumud under olivsäsongen
Sumud är ett uttryck som beskriver motstånd och uthållighet. Att enbart leva dag för dag kan beskrivas som ett sätt att utföra sumud, men även via olivträden. Återplantering av uppdragna olivträd och skörd av oliver trots hotet från bosättare är två exempel på hur sumud utförs under skördeperioden12 Simaan, J. 2017. Olive growing in Palestine: A decolonial ethnographic study of collective daily-forms-of-resistance, Journal of Occupational Science, 24:4, 510-523, DOI:10.1080/14427591.2017.1378119.

Därmed ses olivplockningen som ett fredligt motstånd mot ockupationen. Sheerin har tidigare stött på bosättare under skördehögtiden och fått sina träd nedbrända men trots detta fortsätter hon och hennes familj att plocka varje oliv.

Med hjälp av internationell närvaro upplever hon att bosättare inte är lika benägna att komma till hennes landområden. Dagen vi följeslagare var där dök inga bosättare upp och störde på ett eller annat sätt, men det är ingen garanti för att det inte sker i framtiden.

En som fick uppleva en brutal början av sin planerade olivskörd är Ibrahim vars öde nu är bokstavligen talat livshotande.


Ibrahims hopp blev en katastrof
Vi träffade Ibrahim i hans hem strax utanför centrala Betlehem. Några dagar tidigare hade vi följeslagare fått höra nyheten om en mycket allvarlig bosättarattack i Kisan, söder om Betlehem, där en israelisk aktivist i 70-års åldern blev svårt skadad. I en bisats i nyhetsflödet stod det att markägaren Ibrahim hade fått 300 olivträd förstörda och vi ville dokumentera detta.

Ibrahim såg väldigt trött när han berättade om dagen som förändrade hans liv. Han hade besökt sitt landområde två veckor tidigare för att inspektera årets skörd. Förra året producerades lite oliver och han såg fram emot att få skörda mer det här året. Han jobbar delvis som taxichaufför, men på grund av sin hjärntumör, som han har haft sedan 2012, måste han resa till Jordanien för läkarvård två till tre gånger i månaden. Detta gör att han knappt hinner jobba alls och hans hälsa fortsätter att svikta. Även hans fru har livmoderscancer och behandlas i Hebron.

Ibrahim har cancer sedan tio år tillbaka och hans hälsa har försämrats under de senaste åren. Om han inte får ekonomisk hjälp riskerar han att behöva pausa sin cancerbehandling. Foto: Sandra

Tidigare i år förlorade han sitt medicinska tillstånd till sjukhuset i Jerusalem, den enda på Västbanken med cancerspecialisering, och därför måste han nu resa till Jordanien istället. Resorna är dyra – transport-, mat- och boendekostnader på flera hundra shekels13 10 SEK är 3 ILS (dagens penningvärde) (2022-11-12). Hans insamling av oliver, granatäpplen, druvor och mandlar skulle bli hans räddning för de kommande cancerbehandlingarna.

Tidigare hade han sökt tillstånd för att skörda sina träd via Distriktets samordnings- och sambandskontor, DCO, som är ett israelisk-palestinskt samordningskontor som bland annat koordinerar palestiniers möjlighet att skörda oliver på sina markområden14 För mer information om DCO, se: https://justvision.org/glossary/district-coordination-office (2022-11-12). Av DCO fick han avslag, men i och med att Ibrahim hade alla papper på att marken tillhört hans familj sedan början av 1900-talet såg han ingen ursäkt till varför han inte skulle kunna skörda. För att göra olivskörden möjlig hade han med sig en grupp på 50 personer: familjemedlemmar och även volontärer från Faz’a, en organisation som bland annat hjälper markägare under skördetiden.

Besöket på Ibrahims markområde kom att bli en katastrof.

Ett års förlorad inkomst, knivattack och pausad cancerbehandling
När gruppen kom till landområdet med oliver upptäckte de staketet som inringade hans markområde var konfiskerat och att alla oliverna var borta. 340 av 380 träd var förgiftade. Hans fruktträd med granatäpplen, druvor och mandlar var även de utan åsyn av några frukter. Vad som var kvar var nedkapade trädgrenar.

En dunk ger cirka 14 liter olivolja. Ibrahim hade räknat med mellan 10 och 15 bunkar i år. Varje dunk ger cirka 700 israeliska shekels. Foto: Sandra

Som om inte insikten av att hela hans årsinkomst var borta var nog kom en grupp på 60 bosättare ut från den närliggande bosättningen. Ibrahim berättade att de hade med sig stora och små knivar. I ett senare samtal med byns borgmästare som bevittnade händelsen skedde det en sammandrabbning mellan bosättare och lokalbefolkningen där de två sidorna kastade sten på varandra. En av kvinnorna i gruppen, den israeliska aktivisten som tidigare nämndes, fick, enligt Ibrahim, stenar kastade på sig, blev slagen med batong och knivhuggen i ryggen15 Varning för bild på våld. https://english.wafa.ps/Pages/Details/131391 (2022-10-23). Efter händelsen kom militären och en israelisk ambulans och tog kvinnan till sjukhuset i Betlehem innan sammandrabbningen avslutades.

Händelsen var traumatiserande för Ibrahim på många sätt: dels att bevittna en fruktansvärd attack, dels insikten i att han kommer ha stora svårigheter att fortsätta sin behandling. Utifrån de siffror som Ibrahim ger oss från förra årets skörd förlorade han en inkomst på minst 7400 israeliska shekels. Med årets goda förutsättningar för en bra skörd hade han förväntat sig mer i år och detta skulle täcka kostnaderna för kommande 40 besöken i Jordanien fram till maj 2023. Nu har han inte råd med detta.

Det sista Ibrahim sade innan vi skiljdes åt var:

– Bosättarna dödade mig när de tog mina oliver.


Olivskörden borde vara en familjehögtid för palestinierna. Vår dag i Wadi Fukin kändes som detta, trots osäkerheten om bosättare skulle komma. Men för Ibrahim blev årets skörd en förödande konsekvens av bosättarvåldet. Mötet med Sheerin och Ibrahim visar på olivträdens kulturella, sociala, politiska, spirituella, politiska och ekonomiska betydelse för palestinier. Oliver är en del av palestinska folksjälen, men med bosättarvåld som hotar och utbryter får trädens fredssymbol en helt ny innebörd.


Tillägg: FN-organet United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affiars (UNOCHA) har varit i kontakt med Ibrahim och gett en mindre kompensation för hans förlorade inkomst. Han är i fortsatt akut behov av pengar och cancerbehandling.


Fler rapporter