Det är omval i Israel med en valkampanj som tagit sig allt mer långtgående uttryck. Premiärministern besöker heliga platser för muslimerna samtidigt som han ger generösa vallöften när det kommer till annektering av land och byggandet av bosättningar. Valretoriken styrker bosättare som redan finns på plats i regionen och har lett till större problem för många palestinska bönder. En av dessa bönder, Tayseer Rushdi Abdallah, blir dagligen utsatt för våld och hot av bosättare på ett helt annat sätt än förut.

 width=
Tayseer är orolig över den valpolitik som förs. Efter Netanyahus löften om annektering får han dagligen besök av bosättare som hotar och trakasserar honom och hans familj. Foto: Maria.

Tayseer Rushdi Abdallah har ett litet gårdsslakteri. Han bor inklämd mellan två bosättningar. På ena sidan om hans hus ligger bosättningen Baduel, på den andra sidan Leshem som är en relativt ny bosättning. Det är nära till flygplatsen Ben Gurion, så nära att flygplanen flyger in på låg höjd över huset. Sedan premiärminister Netanyahu har drivit en allt mer hårdför valpolitik har Tayseer och hans familj dagligen besök av bosättare.

De kommer flera gånger om dagen, förstör saker och talar om att efter valet får jag flytta, säger Tayseer.

Han ser en tydlig koppling mellan Netanyahus hot och vallöften och det som han själv blir utsatt för.

Vart ska jag ta vägen om det blir så? Jag har tio barn och den här gården är allt jag har, förklarar han.

För den enskilda bonden handlar det varken om Netanyahu eller det stundande valet och även om just Tayseer anser att problemen ökat är det vardag för många bönder att bli hotade och trakasserade när de brukar sin mark.

Tayseer har bevis på att han äger huset och marken han har sin gård på. Det finns papper både från den ottomanska och den jordanska tiden på att hans familj är de rättmätiga ägarna. Det räcker dock inte alltid då han bor i område C på Västbanken, som kontrolleras av Israel, vilket gör att han inte heller får bygga nytt [1].

Jag skulle egentligen behöva utveckla min gård, jag äger inte så mycket land, så jag hade behövt bygga till lite på slakteriet. Men det får jag inte.

Än så länge finns det inga papper från israelisk militär om att han ska behöva lämna sin gård, men han ser upptrappningen i samband med Netanyahus vallöften.

Det är ju det de säger. Att jag behöver flytta efter valet eftersom de behöver tillgång till marken.

De senaste veckorna har det varit oroligt i hela området med upptrappat våld mellan Israel och Gaza och det har varit på väg att blossa upp en ny konflikt längs efter den blå linjen, gränsen mot Libanon, efter att två israeliska drönare hittats nedskjutna i Libanon [2].

Därtill kommer Netanyahus vallöften att annektera Jordandalen och fortsätta bygga bosättningar på Västbanken, något som strider mot internationell rätt. Dessutom har Netanyahu besökt Hebron och dess israeliska invånare och gått in i Ibrahims moské, en handling som skulle kunna ses som lika utmanande som Ariel Sharons besök på Tempelberget år 2000 som ledde till den andra intifadan [3].

Statsvetare och utrikeskorrespondenter tror att den för tillfället aggressiva politiken på flera områden just nu handlar om att det är val och att det är ett försök att flytta fokus från korruptionsanklagelserna mot Netanyahu, men idéerna är inte nya och både FN, EU och stormakter såsom Saudiarabien har kritiserat förslagen och är oroliga för den politik som förts de senaste veckorna [4].

Denna politik berör inte bara Israel, utan även vi följeslagare ser ett ökat dagligt våld och hot mot många palestinier, Tayseer Rushdi Abdallah och hans familj är bara en av många som blir utsatta för våld med, vad de anser, en direkt koppling till de senaste veckornas förda politik.

 width=
Det lilla slakteriet hade behövt byggas ut, men eftersom gården ligger direkt under en bosättning som bara ligger ett par hundra meter ifrån den med en mur emellan, är det en omöjlighet. Foto: Maria.

Fler rapporter