Vi möter Aisha en lördagsförmiddag. Hennes hus är omgivet av citronträd och vi ser barn som spelar fotboll på fältet bredvid. Det verkar helt stilla. Men det Aisha berättar för oss under vårt möte får oss att förstå att här är det aldrig stilla och lugnt. Varje dag blir Aisha och hennes familj trakasserade av bosättare i trakten.  

– Det har gått ett och ett halvt år sedan trakasserierna började, säger Aisha Shtayed. 

Hon har mycket att berätta, många historier som hon vill dela med sig av, hon vill berätta om vad hon har gått igenom. Som liten, under första intifadan, blev hon skjuten i båda knäna när hon skulle försöka rädda en annan flicka i byn. Aisha berättar att flickan blev skjuten av soldater precis utanför Aishas hus och när hon sprang ut för att hjälpa flickan blev hon själv skjuten.

Aisha Shtayed. Foto: Simon 

Det finns två israeliska utposter1Utposter är olagliga både enligt folkrätten och israelisk lagstiftning. En utpost kan till exempel vara allt ifrån en flagga till en stuga. Syftet är att trycka bort den palestinska befolkningen från marken. som omringar Aishas hus i byn Ein Shibli i norra Jordandalen. De israeliska bosättarna som bor i de närliggande utposterna kommer till hennes hus och trakasserar familjen genom att uttala olika hot. De lyser med ficklampor under natten och kör runt huset med sina fyrhjulingar. Efter klockan 22 finns det ingen elektricitet. Familjemedlemmarna är rädda och de sover i omgångar för att hålla vakt i mörkret. Bosättarna har till och med sagt att de ska brinna inne, inne i huset där de bor.

En av två israeliska utposter som omringar familjens hus. Foto: Simon 

Precis innan vi kommer till familjen, berättar Aisha att bosättarna nyss varit här. Denna gång körde de runt på fyrhjulingar med maskingevär. Hennes man Nabil Muhammed Shtayed visar en video för oss där deras barnbarn som är 5 år gammal filmar när bosättarna misshandlar Aisha. Under besöket tar hon sig flera gånger för revbenen där hon blivit slagen.

Nabil serverar oss te med färsk mynta från gården. Jag räcker fram handen och säger ”inget socker, tack” Foto: Sandra

Familjen har tre kor och en kalv, det växer mynta och salvia i odlingarna på gården och deras hus är omgivet av citronträd. Vi går in till korna och den lilla kalven som är två veckor gammal står på sina ostadiga ben. Den är vit och svart och tittar på oss med sina stora, runda ögon. Nyfiken på omvärlden. Jag klappar den försiktigt och tänker att i allt detta hemska, så finns det den sötaste kalven jag någonsin har sett och det växer de gulaste citronerna, det finns en oerhörd kärlek till landet och marken vi nu står på.   

Vi följer med Aisha till korna och hon matar kalven. Foto: Simon 
  • 1
    Utposter är olagliga både enligt folkrätten och israelisk lagstiftning. En utpost kan till exempel vara allt ifrån en flagga till en stuga. Syftet är att trycka bort den palestinska befolkningen från marken. 

Fler rapporter