Kvinnorna dukar fram varmt, hembakat bröd direkt från ugnen, hummus, oliver och andra godsaker som vi äter tillsammans med hett, sött te. Det är inte första gången vi stöter på den palestinska gästfriheten och den här gången har vi med oss choklad.

 /></a><figcaption id=Fatima Al Wash, Fadia Umm Ibrahim och Amina Umm Musab från byns kvinnokommitté. Foto: G Ahlgren

I dag skiner solen efter stormen igår. Kvinnorna berättar stolt att elektriciteten fungerade hela tiden. Däremot såg de att det var mörkt i andra byar i närheten. Byn fick tillbaka sina solpaneler [1] för några månader sedan och kvinnorna tar tag i nya projekt för att utveckla byn.

Tre kvinnor har börjat ta körkort, vilket FN:s MR-kontor kommer att finansiera [2]. De ska snart ha teoriprov, och förhoppningen är att ska det bli körkort för dem så småningom. Det finns planer på att köpa en bil till byn. Vi får höra att en annan av kvinnorna också vill börja med körkortslektioner, men hon får vänta. En av kvinnorna, Njassar Umm Jihad, berättar stolt att hon har fått jobb som skolvaktmästare på rekommendation av Jubbet adh Dhibs kvinnokommitté.

Ett önskemål är datorer till alla familjer i byn, tolv stycken och dessutom två laptops. Hamed Qawasmeh från FN:s MR-kontor får dem att förstå att det måste få ta tid. Han kan erbjuda två laptops till att börja med, en för att underlätta kvinnokommitténs arbete och en för studenterna i byn. Det är viktigt, för annars skulle de behöva flytta för studiernas skull. Skolan, som är gemensam för byn och grannbyn Zatara, behöver också datorer, men det får vänta. Hamed menar att det är viktigt att alla önskemål går via kvinnokommittén för att stärka dess betydelse.

Vi pratar också om kliniken, som finns i provisoriska lokaler nu, men som kommer att finnas i bottenvåningen till ett av husen i byn. En mobil läkarmottagning, Palestinian Medical Relief Society, PMRS, kommer till byn en gång i veckan. I de nya lokalerna kommer det att finnas ett undersökningsrum med en dörr som går att stänga, vilket känns bra, tycker kvinnorna. Att kunna få medicinsk hjälp hemma i byn för bara tre shekel, mot 150 shekel i Betlehem är en klar förbättring.

Vi får också höra att två familjer har flyttat tillbaka till byn sedan elektriciteten installerades. Som avslutning på festen hos kvinnokommittén får vi lov att fotografera dem, vilket de gärna ställer upp på. Det är fantastiskt att möta de här starka och kreativa kvinnorna och höra om deras planer och ideér för att förbättra livet i byn.

Bosättning
Bosättningen nära byn. Foto G. Ahlgren
1. Washington Post 2017-07-27. Hämtad 2018-01-30 och Local EU statement on recent confiscations of school structures in the occupied West Bank EEAS European External Action Service 2017-08-24. Hämtad 2018-01-30 2. Något som Hamed Qawasmeh från FN:s MR-kontor berättar om

Fler rapporter