-Vi i Machsom Watch är israeliska kvinnor och de flesta av oss har, liksom jag, tjänstgjort i den israeliska armén. Vi går till åttio ”checkpoints”, vägspärrar, varje dag för hjälpa palestinier som hamnat i svårigheter.
Grupp 72 i Ekumeniska följeslagareprogrammet i Palestina och Israel , EAPPI, sitter i övre salen på kontoret i gamla stan i Jerusalem och lyssnar på Hanna Barag, i åttioårsåldern och full av energi och pondus som berättar om sitt mångåriga engagemang för mänskliga rättigheter.

 /></a><figcaption id=Hannah Barag har under många år varit engagerad i arbetet för palestiniernas mänskliga rättigheter. Foto: Hans Jonsson.

Många av kvinnorna var med i Women in Black tidigare. Så föreslog Amira Hass, israelisk journalist som under många år skrivit i Haaretz mot ockupationen, att de skulle gå till vägspärrarna.

-Tre av oss gick dit. Soldaterna sa åt oss att gå därifrån för det var farligt att vara där, medan palestinierna blev positivt nyfikna på vilka vi var, berättar Hannah. Här bestämde man sig för att starta rörelsen Machsom Watch.

-Jag fick se checkpointen mot Betlehem och blev så chockad att jag låg utslagen i två dagar, säger Hanna.

All förändring sker sakta, under ytan, man blir hjärntvättad, fortsätter Hanna. Man insåg att Israel hade kommit på hur man skulle ta över Västbanken på bästa sätt.

-Genom tillståndssystemet med ID-kort, biometrisk avläsning av ögon och fingeravtryck för att få kontroll på alla människor. Allt datoriserat. 90 000 palestinier jobbar i Israel, tillstånd ska sökas tio dagar i förväg vilket skapar en enorm byråkrati och är en form av kollektiv bestraffning, olagligt enligt internationell humanitär lag, säger Hanna.

Rörelserestriktionerna gäller inte bara när man vill in i Israel för att arbeta.(1) Man måste ha tillstånd för att besöka till exempel sjukhus, religiösa platser, evenemang, släktingar eller vänner. Du kan som person få ett tidsbegränsat tillstånd att resa in i Israel men din bil kanske inte får det. Bor man i område C på Västbanken måste man söka tillstånd från israeliska armen för att t ex bygga eller bygga till sitt hus eller djurstall, gräva bevattningssystem eller skaffa el genom att ansluta till befintligt elnät eller skaffa solpanel. I princip varje ansökan avslås medan israeler i bosättningar, som är olagliga enligt internationell lag, nästan alltid får sina tillstånd.

-EU har spenderat miljoner här, men infrastrukturen ligger efter och korruptionen är enorm, på den palestinska men även på den israeliska sidan. Man kan köpa sig tillstånd för stora pengar, säger Hannah. Hon menar också att att alla palestinska män någon gång i sitt liv hamnar på en svartlista så att de inte får jobb eller kommer igenom checkpointen.

-Vi har ibland större chans än advokater att få bort folk från svarta listan. Många som hamnar hos polisen har fastnat för många gånger utan giltigt tillstånd. Där får man ofta sitta 8-10 timmar utan att veta varför man är gripen. Det är lätt att som gripen mjukna då. Detta, det osynliga våldet, är det folk drabbas mest av, säger Hanna.

Machsom Watch genomför dagligen observationer vid den israeliska arméns vägspärrar på Västbanken, i Jordandalen och längs ”säkerhetsbarriären”, i sömzonen, (2) vid vägspärrar i område C (3) och i militärdomstolar. De övervakar den civila administrationen, den palestinska myndighet som har hand om kontrollen av palestiniers liv på område A och B i Västbanken. Man dokumenterar och fotograferar även sina observationer och publicerar dem på sin websida.

-Vi går även till militärdomstolarna där palestinier i område C hamnar. Där gillar man oss inte och försöker göra det svårt för oss att komma in. Palestinier får bara ha två personer med sig som ska sitta längst bak i rättssalen. De som översätter är soldater utan adekvat utbildning. Militären gör som de vill, menar Hannah som själv var tvungen att göra åtta månader längre militärtjänstgöring än planerat när hon var ung.

-Och nu så tar de bort arabiska som officiellt språk för att ytterligare isolera folken från varandra, suckar Hannah.
Machsom Watch ordnar också möten med palestinska kvinnor och barn då man kan träffas utan närvaro den israeliska armén och för att ge israeler en chans att se hur livet är för palestinier under ockupation ordnar man även bussresor till Västbanken.

-I Tel Aviv och Haifa vid kusten har människor väldigt liten kunskap om förhållandena på Västbanken. Det är som en helt annan värld, säger Hannah.

-Vår relation till armén? De säger åt oss att gå hem och mata barnbarnen, men vi säger som Breaking the Silence (4) :

-Gör inte något som du får ångra sedan! En dag är du trettio år och förälder och frågar dig:
-Vad har jag gjort? , avslutar Hannah.

 /></a><figcaption id=När Hannah Barag såg checkpoint 300 mot Betlehem blev hon så bedrövad att hon låg utslagen i två dagar. Foto:Hans Jonsson.

 

Fler rapporter