Miljoner palestinier i Gaza och på Västbanken kämpar för att leva ett liv i värdighet under israelisk ockupation. Trots grönt ljus från Israels högsta domstol att omvandla palestinska byar till israeliskt militärområde vägrar byborna att ge upp. Att existera är att göra motstånd.

Demonstration mot Högsta domstolens beslut. Foto: Yvonne

Den 4 maj fattade Israels högsta domstol ett enhetligt beslut som kommer att bana väg för att Israel ska kunna ta cirka 3 000 hektar mark i anspråk för militärt bruk i Masafer Yatta på södra Västbanken. Beslutet kommer i första hand att beröra 12 små byar och göra tvångsförflyttning av mer än 1 000 personer möjligt, då det inte kommer att vara tillåtet att bo i området framöver. Om beslutet genomförs är det den största enskilda fördrivningen sedan 1967 och människor kommer förlora hem och ägodelar, sitt levebröd och tillgång till vatten, primärhälsovård och skolgång. Om fördrivningen genomförs är det ett grovt brott mot internationell lag och därmed ett krigsbrott.1 https://www.un.org/en/about-us/universal-declaration-of-human-rights- article 9

Israeliska fredsaktivister deltar i demonstration. Foto: Yvonne

Sedan tillkännagivandet blev känt har vi besökt några av byarna, pratat med invånarna som alla säger att det enda de önskar är att få stanna på sin mark och leva i trygghet. De vill fortsätta det liv de och deras förfäder levt i generationer. I små byar med små jordbrukslotter och med möjligheter att valla sina får och getter på sina marker. De vill absolut inte tvingas in i städer där folk lever tätt tillsammans och där de inte kan få vara i naturen och se de öppna vidderna.

Vi möter också en stark beslutsamhet att inte ge upp sitt motstånd mot ockupationen utan stanna kvar och kämpa.

En äldre man som inte ger upp. Foto: Yvonne

I at-Tuwani har byborna länge varit oroade för att bosättarna i bosättningen Ma´on ska utvidga den vingård som redan finns palestiniernas marker. Byborna tog då beslutet att bygga ett skjul på en kulle vid sidan av bosättningen för att visa vilka som är de egentliga ägarna av marken. Mannen som satt upp skjulet och hägnet för sina får har blivit slagen och arresterad flera gånger och för en vecka sedan kom tungt beväpnad militär med en grävmaskin för att ta bort skjulet. Så fort skjulet var rivet och militären förvann satte männen igång att resa det igen med de rester som fanns kvar. De är beslutna att inte ge upp, utan att fortsätta kämpa för att behålla sin mark.

Stark beväpnad militär. Foto: Yvonne
Skjulet och hägnet för fåren rivs. Foto: Yvonne

Vi har sett demonstrationer mot Högsta domstolens beslut och folk kämpar även om de vet att rivningar och arresteringar kommer att fortsätta.

I flera av byarna har kvinnor och unga flickor sagt att de inte kommer att flytta på sig om bulldozrarna kommer. Det här är deras land och ingen ockupationsmakt ska få ta det ifrån dem.

Den 16 maj besöktes Masafer Yatta av FN:s humanitära koordinator Samer Abdel Jaber som ledde en delegation av bland annat diplomater från 24 länder. Han sade att de internationella som finns representerade här stödjer dem som bor i området i deras kamp.

Han sade också att Israel som den ockuperande makten är ansvarig för att skydda den palestinska civilbefolkningen och att tvinga bort byarna från Masafer Yatta för att göra plats för militären är inhumant och illegalt.2 https://www.un.org/unispal/document/humanitarian-coordinator-a-i-samer-abdel-jaber-massafer-yatta-plestinians-should-be-allowed-to-stay-in-their-homes-with-dignity-press-release/

Samtidigt med Högsta domstolens beslut fortsätter bosättare och militär att trakassera och hota fåraherdarna som vi följer morgon och kväll. Vår närvaro gör att de känner sig lite tryggare, då de vet att attackerna minskar när vi finns på plats.


EAPPI är på plats. Foto: Yvonne

Fler rapporter