Strax efter midnatt väcks hela familjen av israelisk militär som samlar vuxna, barn och gamla utomhus medan de går igenom hemmet. En inte ovanlig företeelse för palestinier på Västbanken.

 width=
För varje år blir det värre och värre, säger Kheiri Zohdi. Foto: Ebba Å.

Kheiri Zohdi är en av fyra bröder som bor i en del av Al Farisiya tillsammans med sin pappa, farbror, fruar och barn. De bor mitt på mark som tagits över av bosättare. Militären tränar återkommande i området. Bristen på tillgång till vatten försvårar familjens jordbruk. Som följeslagare besöker vi dem regelbundet för att höra om utvecklingen.

En bit in i en av våra konversationer säger Kheiri:
 Ja, just det. Militären gjorde en räd här för tio dagar, två veckor sen. Mitt i natten. Min bror vaknade av att en beväpnad kvinnlig israelisk soldat stod bredvid hans säng och sa ”Var inte rädd”.

Det han beskriver är skrämmande. Att det nämns i förbifarten är talande för situationen många civila palestinier lever under.

Klockan 01.30 hade tre militärjeepar med omkring 15 soldater kommit och väckt hela familjen och samlat dem utomhus.
De sa att vi inte fick gå tillbaka in i tältet förrän de sökt klart, säger Kheiri.

Under en halvtimme gick de igenom de olika tälten som familjen bor i, stoppade ner händerna i de stora behållarna med socker och mjöl, och vände upp och ner på huset.
 De gör det bara för att skrämma oss. Kanske letar de efter vapen, men vi har inga vapen här. De sa att det är för att vi skapar problem för Deedee, säger Kheiri.

Deedee är en bosättare i området som trakasserar denna och andra familjer. Bosättare och deras hundar hindrar familjen från att valla sina får och fortsätta sin traditionella livsstil.

– Nu vaknar barnen mitt i natten, skrikandes och gråtandes. De vågar inte längre gå på toaletten själva, utan behöver en vuxen som följer med dem till byggnaden intill. Jag vet inte hur framtiden ser ut för oss. För varje år blir det värre och värre. Det är som att vi befinner oss i ett fängelse fast utan tak. Det är både tröttsamt och läskigt att bli behandlad såhär, säger Kheiri.

 width=
Höns strosar fritt på uppfarten till familjens bostad. Foto: Ebba Å.

Fler rapporter