Vår chaufför Abed Nawajaa är en glad och humoristisk man som vi följeslagare tillbringar mycket tid med när han kör oss till olika platser i South Hebron Hills. Men den här eftermiddagen sätter han sig i bilen med allvar i blicken och vi börjar vår resa i det tysta. Efter en stund, utan att titta på oss, säger han – min kusin Oday Nawajaa blev dödad idag av en explosion, när han vallade sin flock.

 /><figcaption id=En bild av Oday Nawajaas har en hedersplats i familjen tält i Ibziq. Foto: M.Håkansson

Dagen efter bilresan hörde jag en folksamling utanför vårt hus, människor i en lång procession passerade gatan nedanför. Det var Odays Nawajaas begravning eftersom familjen Nawajaa härstammar från Yatta.

Och nu, en månad senare sitter jag framför Odays mamma Ebtisan Nawajaa och farfar Taufi Nawajaa, de vill berätta om sin son och barnbarn:

– Vi vill att människor i Sverige tänker på honom, han var en bra grabb, säger farfar.

Jag och mina följeslagarkollegor befinner oss i byn Ibziq, som ligger nära staden Tubas i norra Jordandalen. Familjen Nawajaa som bor här består av föräldrar och deras sju barn och farfar. De är bönder sedan många generationer tillbaka och familjen har bott här i Ibziq sedan 1980. Marken hyr dem från en palestinier som bor i Tubas och trots att deras åkrar tillhör, efter Osloavtalet 1993, [1] zonen C [2] vill familjen fortsätta leva här eftersom markägare har tabu papper [3] som garanterar familjen att ingen kan tvångsförflytta dem därifrån.

Nu sitter vi i familjens Nawajaa tält och medan vi dricker te börjar Odays mamma och farfar berätta om Oday och familjens liv här.

– Alla problem började för cirka tio år sedan när den israeliska armén omvandlade det här området till ett övningsfält. [4] Vi som bor här omringas nu av ständigt pågående övningar, både dag och natt. Vi är medvetna att den israeliska armén övar med skarp ammunition och vi undviker att tillträda deras mark, vi håller oss på våra egna åkrar.

Farfar Taufi fortsätter:

– Oday och hans bror Dia och deras morbror vallade som vanligt flocken på sin mark som är cirka tre kilometer från deras bostad. När Dia och morbrorn höll på att förbereda te, var Oday några meter bort, bakom ett träd. Explosionen som kom därifrån var kraftig och Odays bror och morbror sprang direkt dit och hittade Oday liggande på marken, blodig på hela kroppen.

På sjukhuset i Tubas konstaterade man att Oday avled på grund av sina skador orsakade av explosion. Det som har exploderat var ett högexplosivt föremål bortglömt av den isrealiska armén efter en övning. Varje år dör många människor i Västbanken av att komma i kontakt med högexplosiva ämnen som finns kvar på marken efter de militära övningarna i området. [5] Organisation Hol Trust [6] och deras kontaktperson i Jordandalen, Mehdi Daraghmeh, uppger att bara i Jordandalen har människor som bor där anmält 2000 högexplosiva föremål, upphittade på deras mark.

– Oftast är det barnen och ungdomar som blir skadade i explosioner, oförståndet och nyfikenhet gör de till lätta offer, säger Mehdi Daraghmeh.

Här i Ibziq fortsätter Odays mamma Ebtisan Nawajaa att berätta om sin son. Hon pratar tyst och samlat:

– Oday var inte intresserad av att gå i skolan, inte alls. Det enda som han ville göra var att jobba som bonde och valla familjens flock, han hjälpte också sin farfar och tog han också om farfars får och getter. Han älskade att vara ute i naturen och var väldigt mån att familjens djur var välskötta.

Oday Aziz Halil Nawajaa blev 16 år, 6 månader och 1 dag gammal

Ebtisan lyfter upp blicken och säger:

– Berätta om honom för människor i Sverige, jag känner då att hans minne lever kvar.

 /><figcaption id=Familjen Nawajaa sitter framför oss och berättar om Oday. På bilden syns Odays farfar Taufi Nawajaa, hans mamma Ebtisan Nawajaa och en av Odys små bröder. Foto: M.Håkansson
1. Läs mer om Osloavtalets område A här. Hämtad 2017-08-25. 2. What is area C?. B’Tselem, 2014-05-18. Hämtad: 2017-08-25. 3. Läs mer om tabu register av privat palestinsk mark i https://www.yesh-din.org/en/glossary-terms-settlements-outposts-west-bank/ Hämtad: 2017-08-25. 4. Läs mer om de israeliska militära övningsområden i Västbanken https://www.ochaopt.org/content/humanitarian-impact-israeli-declared-firing-zones-west-bank-august-2012 , OCHA-OPT, 2012, Hämtad 2017-08-25. 5. Mer info hittar du på: http://archives.the-monitor.org/index.php/cp/display/region_profiles/theme/3780 Hämtad: 2017-08-25. 6. Vill du veta mer om hur organisationen Halo trust jobbar med att rensa Västbank från högexplosiva föremål, läs på deras hemsida: https://www.halotrust.org/where-we-work/middle-east/west-bank/ Hämtad: 2017-08-25.

Fler rapporter