Fysisk aktivitet är väldigt viktigt för välmåendet. Det understryker bland annat Barnkonventionen. Under ockupation har det en ännu större och kanske en annan betydelse. Inte minst för flickor på Västbanken som ofta inte har denna möjlighet. I Betlehem finns dock ett relativt stort utbud av fotbollslag för flickor och damer, vilket flera hoppas kommer spridas till övriga delar av Västbanken.

Längs med muren i Betlehem ligger flyktinglägret Aida Camp, där flyktinglägrets ungdomscenter så sent som i år förverkligade idén om att starta ett fotbollslag för flickor i åldrarna nio till elva år.

Aida Camps flicklag som startades i somras tränar en måndag kväll på sin konstgräsplan med muren närvarande. Foto: Axel

Precis vid skymning en måndag kväll på Aida Camps konstgräsplan följer ett tjugotal tjejer instruktioner från sin tränare. Tränaren heter Maria och kommer från Italien och har valt att tillbringa sin ett år långa samhällstjänstgöring genom organisationen Pro Terra Sancta. Eftersom Maria brinner för fotboll blev det ett givet val för henne att bidra med sina fotbollskunskaper till flickor.

Skymning i Betlehem. Foto: Sandra

Flickorna i laget har tidigare inte spelat fotboll under tränade former.

– Det är superviktigt för alla tjejer att få denna möjlighet, och jag kan bara föreställa mig vad det innebär för dessa flickor som växer upp under ockupation och dessutom har en ärvd flyktingstatus i sitt eget land, säger Maria och menar att det är den huvudsakliga anledningen till att hon har valt att engagera sig för detta flicklag.

År 2017 skrev Palestina under Barnkonventionen och erkänner därmed rättigheterna som den innefattar. Enligt artikel 31 i Barnkonventionen har alla barn rätt till lek och idrott samt rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet.1https://arabstates.unwomen.org/en/news/stories/2019/12/news-sports-event-in-palestine-to-celebrate-gender-equality

Liksom globalt är fotboll en av de mest utövade sporterna i Palestina. Möjligheten för flickor och kvinnor att spela fotboll på Västbanken är däremot avsevärt mindre än för pojkar och män.

Laget står på rad i Handala-position. https://foljeslagarprogrammet.se/rapporter/at-tuwani-lagg-det-pa-minnet/
Foto: Axel

I Betlehem åker jag också och träffar personer som tagit initiativ för att främja kvinnors rättighet att få delta i sportsliga och kulturella aktiviteter. Organisationen Diyar, som bland annat driver universitetet Dar al-Kalima, ansvarar för detta initiativ.2https://www.diyar.ps/en/page/mission-and-vision

Diyar har flera projekt i gång, bortom fotbollsplaner, som inkluderar konst och teater med inriktning främst mot barn och kvinnor. Bildandet av organisationen sprang ur idén att vilja främja palestiniers liv på flera sätt. Den genomgående tanken är att ge verktyg till människor för att ta sig vidare från ett överlevnadstillstånd till att kunna växa och frodas som individ och tillsammans som samhälle.

 Loggan för Dar al-Kalima Health and Wellness Center, här i mosaik på en av organisationens korridorsväggar. Foto: Axel

May Hadweh, föreståndare på Diyars idrott- och kulturavdelning, berättar om hur viktigt det är för människor och framför allt de yngre att kunna föreställa sig en ljusare framtid i Palestina. För att kunna bidra till det krävs ett inkluderande förhållningssätt i arbetet, där både killar och tjejer kan få tillgång till exempelvis sportutövning, menar May.
– Det är avgörande för människors personliga utveckling och framtidstro att få kunna delta i idrott och kultur, menar May.

I Betlehem finner man ett relativt stort utbud av fotbollslag för flickor och damer jämfört med andra delar av Västbanken.
– Det räcker inte. Jag blir jätteglad varje gång jag hör talas som att det dyker upp nya liknande initiativ. Förhoppningsvis kan det spridas till fler delar av Västbanken, säger May.

Organisationen driver bland annat tre fotbollslag som består av cirka 30 spelare. De utgörs av två lag för tonårstjejer och ett seniorlag. Fotbollslagen är väldigt uppskattade, men May menar att mer finansiellt stöd är oerhört välkommet. May skulle vilja att fler tjejer får denna möjlighet men att det finns ett ekonomiskt hinder för att ens börja planera för en expansion och göra det tillgängligt för fler i ett större upptagningsområde.

May Hadweh, chef för Diyars konst-, kultur- och sportavdelning. Foto: Axel

Jag besöker Diyars fotbollsträning en fredag kväll i en rymlig sporthall. Just denna träning är det ovanligt få som deltar i. Jag får berättat för mig att många av de äldre har en stor examination imorgon som de givetvis behöver prioritera.

En av de äldre spelarna på träningen är Lourd, 23 år. Hon har studerat turism och har sedan fått jobb.

Lourd berättar att Diyar är ett av de bättre lagen på Västbanken. Laget har nämligen vunnit högsta serien de senaste fyra åren. Detta trots att laget bara har en inomhushall att träna i och därav ett naturligt underläge när de spelar sina matcher, samtliga utomhus, antingen på gräs eller konstgräs. Många av de förhållandevis äldre spelarna i seniorlaget har nyligen påbörjat universitetsstudier. Det är väldigt bra, tycker Lourd, men hon tror samtidigt att det kommer att påverka lagets resultat negativt, då de inte kommer att kunna träna och spela lika många matcher som förut.

Lourd, 23 år. Foto: Axel

På frågan om Lourd har en kvinnlig förebild inom fotbollen ger hon ett tveklöst svar på att det är det är Mariana, en av de före detta spelarna i Diyar som var med under deras svit på fyra serievinster. Mariana har numera små barn att ta hand om, vilket förhindrar henne från att fortsätta spela. Lourd hoppas på att kunna spela fotboll så länge som möjligt.
– Jag är väldigt tacksam för att Diyar har funnits och möjliggjort för mig att kunna fortsätta göra det jag tycker om allra mest. Det gör mig både glad och stark, säger Lourd.

Fler rapporter