– Vi ger aldrig upp. Aldrig, säger Issa Amro, en av grundarna till ungdomsorganisationen Youth Against Settlements, som förkortas YAS, i Hebron. YAS är en ickevåldsgrupp som försöker få slut på byggandet och expansionen av bosättningar i Hebron [1]. För nionde året i rad anordnar YAS kampanjen Open Shuhada Street, och Issa ser mig stint i ögonen och avslutar: – Vi kommer att fortsätta så länge vi måste.

 /></a><figcaption id=Väggmålning på YAS hus. Foto: J Schulze

En hel del personer känner kanske till Shuhada Street, den spöklika gatan med stängda och förseglade butiker mellan vägspärr 55 och 56 i området H2 i Hebron [2]. Kort kan jag berätta att denna gata var, fram till massakern i Ibrahimi moskén 1994, full av liv och affärerna blomstrade här. Efter massakern, där 29 personer dog och 125 skadades började israeliska militärstyrkor att stänga ner Shuhada Street. Och i samband med andra intifadan år 2000, förseglades alla dörrar, till både butiker och hem, som vetter mot gatan [3].

Många palestinier försöker bo kvar i sina hus längs Shuhada Street men de berättar att vardagen är väldigt tuff. Jag som befinner mig här, ser hur israeler och internationella kan besöka Shuhada Street utan problem, medan de palestinier som bor här dagligen blir stoppade i vägspärrarna. En gammal man som bor på gatan, vi kan kalla honom Muhammed, berättar att han har bott på Shuhada Street hela sitt liv. Trots det har han begränsad rörelsefrihet och dagligen blir han ifrågasatt och får frågan om han verkligen bor här.

– Militären vet att jag bor här, de känner igen mig. De försöker göra våra liv värre, för att få oss att tröttna, så att vi slutligen flyttar härifrån, säger Muhammed.

Ovanför Shuhada Street har YAS sin ”ungdomsgård”. Ett stort hus där den palestinska flaggan stolt vajar i vinden. YAS jobbar med att ge unga palestinier utbildning ibland annat engelska och kunskap om ickevåldsmetoder. YAS uppmuntrar speciellt de ungdomar som bor i området, som är under israelisk kontroll, att stanna kvar och att fortsätta ickevåldsarbetet. Genom föreläsningar, workshops, nyhetsbrev, sociala media vill man bygga nätverk med både lokala och internationella organisationer för att kunna sprida korrekt information om vad som sker i området [1].

Planeringen av kampanjen Open Shuhada Street är i full gång när jag besöker YAS. När Issa får veta att jag är svensk berättar han stolt, att i år åker Zleikha Muhtaseb och Anas Amro, en kvinna och en man till Sverige för att under ca tre veckor berätta om situationen i Palestina. De är inbjudna av Globala skolan, ABF och Palestinagrupperna, berättar Issa vidare. Målet med kampanjen Open Shuhada Street är att Shuhada Street ska öppnas för alla. Att de som bor på Shuhada Street ska slippa gå bakvägar och över tak för att kunna ta sig in i sina hem. Att de som har flyttat härifrån ska flytta tillbaks. Att de som bor här ska behandlas med värdighet och respekt [1]. Issa avslutar med att säga att han inte kommer att ge upp förrän alla palestinier har samma rättigheter som israeler.

– Det är vår skyldighet att berätta om de orättvisor som pågår här. Det är också det som gör att jag orkar fortsätta, att vi alla kan berätta. Vi kommer att fortsätta så länge vi måste. 

 /></a><figcaption id=Shuhada Street. Foto: J. Schulze

PS. Vill du träffa Zleikha Muhtaseb och Anas Amro och höra de berätta om sitt arbete i Hebron så kan du bege dig till någon av följande platser:

  • Sofielunds Folkets Hus i Malmö den 27 februari kl 18-21.
  • Smålands Nation i Lund den 28 februari kl 17.30-20.
  • Viktoriahuset Fokets Hus i Göteborg den 3 mars kl 14.
  • Annedalsseminariet, Göteborgs Universitet i Göteborg den 5 mars kl 17.30-18.30.
  • ABF Sveavägen 41 i Stockholm den 7 mars kl 18.30-20.30.
1. YAS hemsida, hämtad 2018-02-17 2. B’Tselem hemsida, hämtad 2018-02-19 och på Temporary International Presence in Hebron, hämtad 2018-02-26 3. Aldman, Ayelet. The Shame of Shuhada Street. The Atlantic. Hämtad: 2018-02-17.

Fler rapporter