I slutet av april anlände tre militärfordon till den palestinska byn at -Tuwani, i området South Hebron Hills. De israeliska militärerna skulle konfiskera en cementblandare som bosättare i byn intill tyckte sig ha sett på sina drönarbilder. En vecka senare var armén på plats igen, nu i jakt på en liten minigrävmaskin, en så kallad bobcat. Även nu efter bosättares anmälan om att de sett den på sina drönarbilder, när den flugits över byn.
Sedan Osloavtalet slöts år 1993 har Västbanken varit indelad i område A, B och C. Den allra största delen av Västbanken består av område C. Här ligger framför allt den större delen av jordbruksmarken. I detta område är det enbart israelisk myndighet och militär som har säkerhets- och civilt ansvar. I område C ligger också många stora israeliska bosättningar, bosättningar som är olagliga enligt internationell rätt men lagliga enligt Israels regering.
I bosättningarna byggs det mycket. Det byggs hela stadsdelar, ladugårdar, åkrar och stängsel. Invånarna i bosättningarna övervakar sina palestinska grannar hårt. Antingen genom att själva ta sig in i palestinska byar och på fält, genom att hyra så kallade inspektörer, sätta upp taggtrådsstängsel för att hålla palestinier borta eller genom att använda drönare som flygs in över hus och åkrar. Det finns ett särskilt, statligt anslag att söka pengar ur för inköp av just sådan utrustning. I den nya israeliska regeringens vårbudget, som ska antas inom nån vecka, ligger ett förslag om att det anslaget ska fördubblas, från 20 miljoner shekel till 40 miljoner shekel. I svenska kronor från cirka 56 miljoner till 112 miljoner kronor.1 Israel Set to Double Funds for Settlers Monitoring Palestinian Construction in West Bank – Israel News – Haaretz.com
För de palestinska småbönder som bor i byarna i område C finns det däremot mycket hårda restriktioner från israelisk och militär sida om vad man får och inte får göra. Att bygga något, till exempel. Palestinier får så gott som aldrig bygglov. Ungefär 95 procent av palestinska ansökningar avslås, enligt UNOCHA (United nations office for the coordination of humanitarian affairs)2 Most Palestinian plans to build in Area C not approved | United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs – occupied Palestinian territory (ochaopt.org) . Palestinier får inte ta upp vattentäkter, inte samla in regnvatten, inte använda byggmaterial, inte använda maskiner för byggnation eller ens enkla maskiner för jordbruk. Den palestinier i område C som ändå tar risken och bygger ett hus eller någon form av anläggning löper mycket stor risk att huset kommer att förstöras och att han själv får stå för kostnaden för detta.
Den palestinska byn at-Tuwani, är en av få planerade byar i område C som faktiskt har rätt att bygga och ha maskiner. Men de unga soldaterna som tillkallades kände inte till reglerna. Efter en lång diskussion och efter att soldaternas chef och lantmäteriet tillkallats kunde den förtvivlade ägaren till slut få behålla sin dyra bobcat. Men cementblandaren beslagtogs.
Och nu, i början av maj, är det dags att skörda det första höet och säden och plantera ut tobaksplantor och andra grödor som har drivits upp inomhus tidigare under vintern. De små fälten som tillhör de palestinska byarna i South Hebron Hills fylls av kvinnor, äldre, barn och enstaka män som skördar, plöjer och planterar. Och allt måste fortfarande ske enligt urgamla metoder – för hand.
Vårt team befinner sig invid ett fält i en underbart vacker liten dal som ligger maximalt 200 meter nedanför en bosättning. Där rycker kvinnor och barn upp säden med rötterna. Det går långsamt och ger liten utdelning men det är lika mycket ett sätt att skörda som en motståndshandling. Det händer att bosättare ändå kommer ner på natten och tänder på de torra sädesbalarna så man måste skynda sig. Mohammad Jabarin, en av småbrukarna i dalen fick nästan hela sin skörd stulen nattetid av en bosättare som kom körande med – en traktor. Det är en ekonomisk katastrof för lantbrukaren.
I en annan by kommer släktens unga hem till de äldre släktingarna under helgen.
– Vi ska hjälpa till att ploga åkern med åsnan och järnplogen, berättar 15-åringarna Dina och Hayya, som till vardags går i skolan i Hebron.
Sedan ska de gamla, för hand, plantera ut tobaks- och grönsaksplantor för att äta och kanske tjäna en liten peng.
Men i en av olivlundarna rullar faktiskt en gammal traktor och plöjer.
– Vi kan ha en traktor för att vår by har gått igenom alla rättsinstanser för att bevisa att det är vår mark och att vi ägt den sen innan 1948, förklarar Abed Nawaja, som både är byaktivist och vår chaufför.
– Och det tog många år och mycket pengar, lägger han till.
Så kan motstånd också se ut.
- 1
- 2