Några av er som läser detta kanske kommer ihåg refrängen på en populär sång från 70-talet: ”Where have all the soldiers gone?” När jag tillsammans med min kollega kom till Vägspärr 300 i Betlehem i onsdags verkade allt vara som vanligt. Folk köade, kön för humanitära ärenden rörde sig och inget särskilt hände. Men plötsligt tog det stopp. Den humanitära kön rörde sig inte. Palestinierna knuffade fram mig främst i hopp om att kön skulle öppnas när det kom en person med utländskt pass.

Jodå, jag kom igenom men ingen annan. När jag frågade varför kön inte rörde sig svarade soldaten att det var fullt inne i hallen, så han fick inte släppa in fler. Döm om min förvåning, när jag kom in i hallen var det nästan ingen där. Två eller tre personer köade, så jag gick tillbaka över planen och sa att soldaten kunde öppna kön för det var tomt i hallen. Men då sa han att det fanns bara en eller två soldater därinne, så han kunde inte öppna kön. När jag frågade var soldaterna var svarade han att han inte visste. Och han visste inte när de skulle komma heller.

”Where have all the soldiers gone?” Ingen verkade veta. Jag fick inget svar. De var i alla fall inte där det skulle vara. Och de skötte inte det jobb de skulle sköta. Och jag vet att de som väntade vid Vägspärr 300 fick vänta extra länge innan allt fungerade. Jag vet att de som väntade behövde vara i Jerusalem i tid för att inte mista jobbet. Jag vet att de som väntar alltid är stressade och pressade av oron att inte komma i tid. Jag vet att de inte behövde den extra väntan därför att någon eller några soldater inte var vid vägspärren, när det skulle vara det.

Jag gick in i hallen igen utan att ha fått svar. En metalldetektor av tre var öppen. En ID- kontroll av tolv var öppen. De övriga gapade tomma. Mycket få personer kom igenom. Så jag ringde flera gånger och berättade om situationen. Jag fick samma svar varje gång. Soldaterna kommer om någon minut. Någon minut visade sig vara nästan en timma. Sedan tog det tid innan allt öppnade och fungerade som vanligt.

”Where have all the soldiers gone?” Jag vet fortfarande inte. Men jag vet att något gick snett den här morgonen. Kanske var det en buss som inte kom? Eller någon officer som inte har planerat ordentligt. Men man leker inte med människors liv. Jag vet att man har soldater nog för att skydda bosättarna. Då finns det soldater nog. Men när det gäller att sköta vägspärrar finns det inte nog med soldater eller annan personal. Jag tror att detta beteende inte kommer att ge det israeliska folket fred och säkerhet utan snarare skapar fler fiender.

Fler rapporter