Den 1 november går Israel till val för femte gången på tre år. Den stora valvinnaren ser ut att bli religiös extremhöger – något som skrämmer den israeliska fredsrörelsen.

Det vankas ännu ett val i Israel. För femte gången på tre år går israelerna till valurnorna för besluta vilka som ska få representera dem i Knesset, den israeliska motsvarigheten till vår riksdag. Den senaste koalitionsregeringen, ett ideologiskt splittrat samarbete mellan åtta partier, upplöstes i juni efter mindre än 12 månader vid makten. Det efter att ha misslyckats med att förnya den kritiserade Judéen och Samarien-lagen, vilket möjliggör för israeliska bosättare på ockuperade palestinska territorier att omfattas av israelisk civil lag, medan palestinier på samma områden lyder under israelisk militärlag. 1https://www.haaretz.com/israel-news/elections/2022-10-23/ty-article/.premium/netanyahu-says-there-is-certainly-a-place-for-ben-gvir-in/00000184-05d9-d644-a39c-d5ffe11b0000

Allt fler unga israeler lockas av religiös extremhöger
Den stora vinnaren efter valet 1 november ser ut att bli landets högerextrema partier, med den beryktade Itamar Ben-Gvir i spetsen, partiledare för Otzma Yehudit (Judisk Makt). Ben-Gvir har bland annat gjort sig känd för att ha en bild hängande hemma på den israeliska bosättaren Goldstein, som i februari 1994 sköt ihjäl 29 palestinier i vad som är mer känt som Hebronmassakern.2https://www.haaretz.com/israel-news/elections/2022-09-13/ty-article-magazine/.highlight/why-so-many-young-israelis-adore-this-racist-politician/00000183-3743-db19-abcb-37fb61520000 Inför valet har hans parti Judisk Makt gått ihop med det Religiösa sionismpartiet, och alliansen ser nu att bli tredje största parti i Knesset under nästa mandatperiod.3https://www.haaretz.com/israel-news/elections/2022-10-28/ty-article/netanyahu-lacks-majority-but-so-does-rival-bloc/00000184-1f5f-ddff-a586-df5fa0230000

Särskilt stor attraktionskraft har Ben-Gvir bland unga ultraortodoxa män och vad som kallas Mizrahi, judar med rötter i Mellanöstern och Nordafrika. Men stödet växer också i mer liberala och sekulära delar av Israel, som på en skola i Tel Aviv, där han under ett besök tidigare i höstas hälsades välkommen med den ökända rasistiska ramsan ”din by borde brinna,” och som avser just araber och palestinier.4https://www.jpost.com/israel-news/article-716436

Återspeglar den växande rasismen i det israeliska samhället
Sociologen och antropologen Or Anabi, som är verksam på Israel Democracy Institute, menar att framryckningen för högerextrema partier bland unga väljare, återspeglar en växande rasism i det israeliska samhället i stort. Enligt Anabi identifierar sig 60 procent av de israeliska väljarna med högerblocket i israelisk politik. Motsvarande siffra för åldersgruppen 18–24 år är hela 70 procent. Dock inte höger på det sätt som vi i Sverige är vana vid för att definiera höger/vänster, utan efter vad Anabi menar är sätt att förhålla sig till israeliska araber och palestinier.5Gruppen israeliska araber också är palestinier men är israeliska medborgare.

– Tidigare definierade judiska israeler sig som höger/vänster baserat på inställningen till Israel- Palestinakonflikten. Men ingen pratar längre om konflikten eller om de palestinska ockuperade områdena. I allt högre utsträckning definierar sig judiska israeler sig istället som höger/vänster baserat på inställningen till Israels egen palestinska arabiska minoritet – de som lever i Israel.  

”I allt högre utsträckning definierar sig judiska israeler sig istället som höger/vänster baserat på inställningen till Israels egen palestinska arabiska minoritet – de som lever innanför landets gränser.”

Motdemonstranter och anhängare av Ben-Gvir vid en palestinsk protest i al Nabi Samwil 2 september 2022. Foto: Zandra
Motdemonstranter och anhängare av Ben-Gvir vid en palestinsk protest i al Nabi Samwil 2 september 2022. Foto: Zandra

Mödrar för fred enar både höger- och vänsterväljare
På Paristorget i västra Jerusalem har en grupp kvinnor samlats. De har precis överlämnat en namninsamling till Israels nuvarande premiärminister Yair Lapid, med kravet att israeliska och palestinska ledare omedelbart inleder fredssamtal. I händerna håller de skyltar som säger att ”nu är det nog,” på hebreiska, engelska och på arabiska. Kvinnor hör till Women Wage Peace (Kvinnor för Fred), en organisation som samlar mer än 45 000 medlemmar, såväl judiska som arabiska israeler, i landets för tillfället största gräsrotsrörelse. Där möter jag Regula som berättar att många av kvinnorna som samlats där idag, är mödrar som själva förlorat barn i konflikten. Målet är att skapa en så bred rörelse som möjligt, och att samla mödrar från både vänster- och högerblocket. Men också att förena judiska och arabiska israeler, med kvinnor från andra sidan muren. Bland annat genom samarbetet med den palestinska systerorganisationen Women of the Sun, som samma dag lämnat in en egen namninsamling till de palestinska myndigheterna på Västbanken. Skräcken över att förlora fler barn, menar Regula, är vad som förenar dem.

– Palestinska mödrar räds att deras barn skjuts ihjäl av israelisk militär. Vi oroas när vi måste skicka våra barn på militärtjänstgöring, och att det kanske är sista gången vi får se dem. Det är orimligt att vi skickar iväg våra barn för att döda andra barn.

”Det är orimligt att vi skickar iväg våra barn för att döda andra barn.”

Women Wage Peace, västra Jerusalem 13 oktober 2022. Foto: Zandra

”Vi måste hitta andra lösningar än militära”
Women Wage Peace är tydliga med att de inte är politiker, och inte erbjuder politiska lösningar. Deras roll är att förespråka försoning och förändring, så att alla invånare i Israel och Palestina, ska kunna leva ett liv i fred och säkerhet.

– Jag vet inte hur många fler döda barn det kommer att krävas, men såhär kan det inte hålla på i all evighet. Vi kan inte fortsätta strida och döda varandra, vi måste hitta andra lösningar än militära. Fred är den enda utvägen, säger Regula.

Att fred och försoning skulle vara lösningen, är det dock inte alla som håller med om. Tvärtom menar Regula, att de flesta israeler inte längre ser något slut på konflikten, eller ”kriget” som hon kallar det. Medan kvinnorna i fredsrörelsen manar parterna att sätta sig ned vid förhandlingsbordet, är hennes intryck att den breda uppfattningen bland israeler är att ”vi inte borde prata med fienden.” Regula ser också effekterna av den ökade polariseringen i Israel, mellan judiska israeler och den arabiska minoriteten, där allt fler unga män på båda sidor lockas av populistiska och högerextrema partier.  

– Allt fler unga vänder sig till extrempartierna, till dem som erbjuder enkla lösningar på komplexa problem. Men världen fungerar inte så. Bland judiska israeler brukar det låta att allt kommer ordna sig så fort vi sparkar ut araberna.

”På den israeliska sidan brukar det låta att allt kommer ordna sig så fort vi sparkar ut araberna.”

Regula till vänster i bild, tillsammans med två andra kvinnor från Women Wage Peace. Foto: WWP

Välkomnar även bosättare
En av kvinnorna som deltar i demonstrationen på Paristorget är bosättare. För många andra fredsinitiativ hade det varit en omöjlighet att välkomna bosättare, men för Women Wage Peace är det viktigare att skapa en bred plattform för fred, än att fokusera på olikheter. I slutändan är vi alla mammor, säger Regula, som bär på olika erfarenheter men på samma skräck och oro över fler förlorade generationer.

Bosättare är israeler, många gånger europeiska och amerikanska judar som emigrerat till Israel, och som uppehåller sig i olagliga bosättningar på ockuperade palestinska områden. Idag bor över 600 000 bosättare på Västbanken och i östra Jerusalem, något strider mot internationell rätt och så sent som i september fördömdes av FN:s rapportör som ett försök av Israel att ”kolonisera Västbanken.”6https://www.un.org/unispal/wp-content/uploads/2022/10/A.77.356_210922.pdf På bred amerikanska förklarar bosättarkvinnan för mig att hela hennes familj tillhör israelisk extremhöger, och att hennes man bokstavligen försökt blockera dörren när hon skulle ge sig av imorse. Men, precis som de andra kvinnorna är hon övertygad om att hon gör vad som i längden är bäst för sina barn.

– Det spelar ingen roll vilka vi är eller var vi kommer från. Vi måste göra allt som står i vår makt för att skapa fred.

”Det spelar ingen roll vilka vi är eller var vi kommer från. Vi måste göra allt som står i vår makt för att skapa fred.”

”Be för barnen i Israel och Palestina på valdagen”
Men frågan är hur det ska gå för mödrarna efter valet, när Israel är på väg mot sin kanske mest högerextrema regering hittills. Framryckningen för den religiösa extremhögern grumlar utsikterna för den israeliska fredsrörelsens ambitioner, då partiprogrammen inte ser ut att innehålla några ansträngningar för fred och försoning. När nyheten om att Ben-Gvir erbjudits en ministerpost i oppositionsledaren Benjamin Netanyahus tilltänkta regering, skickar jag ett meddelande till Regula på Whatsapp, och frågar hur hon känner inför tisdagens valnatt.7https://www.haaretz.com/israel-news/elections/2022-10-23/ty-article/.premium/netanyahu-says-there-is-certainly-a-place-for-ben-gvir-in/00000184-05d9-d644-a39c-d5ffe11b0000 Hon meddelar att ännu är det inte över, men frågar också om jag kan be för barnen i Israel och Palestina på valdagen.

Zandra, östra Jerusalem 


 

 • 1
  https://www.haaretz.com/israel-news/elections/2022-10-23/ty-article/.premium/netanyahu-says-there-is-certainly-a-place-for-ben-gvir-in/00000184-05d9-d644-a39c-d5ffe11b0000
 • 2
  https://www.haaretz.com/israel-news/elections/2022-09-13/ty-article-magazine/.highlight/why-so-many-young-israelis-adore-this-racist-politician/00000183-3743-db19-abcb-37fb61520000
 • 3
  https://www.haaretz.com/israel-news/elections/2022-10-28/ty-article/netanyahu-lacks-majority-but-so-does-rival-bloc/00000184-1f5f-ddff-a586-df5fa0230000
 • 4
  https://www.jpost.com/israel-news/article-716436
 • 5
  Gruppen israeliska araber också är palestinier men är israeliska medborgare.
 • 6
  https://www.un.org/unispal/wp-content/uploads/2022/10/A.77.356_210922.pdf
 • 7
  https://www.haaretz.com/israel-news/elections/2022-10-23/ty-article/.premium/netanyahu-says-there-is-certainly-a-place-for-ben-gvir-in/00000184-05d9-d644-a39c-d5ffe11b0000

Fler rapporter