En delegation av representanter från Rabbiner för mänskliga rättigheter står tillsammans framför ett hus i byn Burin.

Fredagen den 21 januari firade representanter från organisationen Rabbiner för mänskliga rättigheter den judiska högtiden Tu Bishvat, ”trädens nyår”, genom att sida vid sida med palestinier i byn Burin plantera olivträd.

Det möttes med en våldsam attack från israeliska bosättare, som mötte representanterna från Rabbiner för mänskliga rättigheter med träpåkar, stenar och bensindunkar. En bil sattes i lågor och flera skadades.

Men Rabbiner för mänskliga rättigheter vägrar låta våld stoppa arbetet för fred.

– Om de tror att de kan använda våld för att skrämma oss eller få oss att sluta vårt arbete har de fel, skriver Avi Dabush, direktor för Rabbiner för mänskliga rättigheter i ett uttalande.

Redan dagar efter attacken besökte återigen en delegation av rabbiner från organisationen tillsammans med personer som skadats i attacken, Burin. Rabbiner för mänskliga rättigheter planerar att inom kort vara tillbaka med en större grupp för att fortsätta sitt arbete sida vid sida med byns invånare.

Talade i Knesset

Incidenten den 21 januari har gett upphov till en lång rad fördömanden, bland annat från israeliska ministern Omer Bar-Lev såväl som organisationer som Anti-Defamation League.

Rabbiner för mänskliga rättigheter talade också denna vecka i israeliska parlamentet Knesset, där direktor Avi Dabush vädjade om politiskt agerande:

– Vi måste se till att situationen då militären står passivt utan att agera medan våldshandlingar begås får ett slut […]. Så länge staten och rättsväsendet fortsätter att misslyckas i att skydda palestinska bönder kommer det blod som spills också vara på våra händer,” sa Dabush till kommittén i Knesset.

Ytterligare attack nära Burin

Bara dagar efter attacken mot Rabbiner mot mänskliga rättigheter drabbades samhället Huwara, några kilometer från Burin, av en incident där en stor grupp bosättare vandaliserade affärer, hem och bilar. Tre personer, inklusive ett treårigt barn, ska ha skadats. Enligt organisationen Yesh Din ska attacken ha skett i närvaro av israelisk militär, skriver Jerusalem Post.

Läs mer:

Uttalande från Rabbiner för mänskliga rättigheter: följ länken här

Berättelse publicerad av Kyrkornas världsråd: följ länken här

Fortsätt läsa mer från oss