Vi får ett samtal på morgonen den 3 september om att ett flertal husrivningar har skett och fortfarande sker i den lilla byn al-Walaja, belägen strax utanför Bethlehem på gränsen till Jerusalems kommungräns. När vi kommer dit håller det fjärde huset på att rivas.

 /><figcaption id=Fjärde husrivningen är i full gång när vi kommer till al-Walaja. Ambulanspersonal och en lokal pressfotograf är på plats förutom vi, byborna och soldaterna. Många barn finns bland de protesterande byborna. Foto: T. Thunander.

Det är orolig stämning i byn och flertalet bybor protesterar mot husrivningen framför de Israeliska soldaterna som blockerar vägen fram till huset. Senare används både tårgas och ljudgranater av militären för att skingra protesterna. Under tiden arbetar bulldozrarna med att förstöra huset. Det låter som en byggarbetsplats när maskinerna arbetar.

Vi åker iväg för att besöka personerna som ägde ett av de andra husen som blev förstört samma natt. Jag får prata med Mysa’a Adnan som är syster till kvinnan som bodde i huset tillsammans med sin familj. Familjen består av två vuxna och tre barn som är sju, fyra och tre år. Mysa’a, som pratar bra engelska, berättar:

– Vi väntade nervöst hela natten och tog ut det vi kunde. Barnen har inte sovit alls.

Hon berättar att militären kom vid tre på natten och att tre bulldozers användes för att förstöra huset.

– De är så många när de kommer, med vapen och allt. Barnen blir så rädda. Ett av barnen sa ’Det där är mitt rum’ när det förstördes.

Mysa’as syster som bodde i huset är för trött för att prata med oss. Familj och vänner sitter på de utburna stolarna längs med den enda skuggremsa som finns på tomten. De utburna möblerna står utspridda på andra sidan. Mysa’a fortsätter:

– När min syster bodde här var hon så lycklig. Det är ett vackert ställe med planteringar och vacker utsikt. Vi brukade sitta här tillsammans och dricka kaffe och lyssna på musik. Smärtan i våra hjärtan är värre än fysisk smärta. Vi vill bara leva normalt och vara lyckliga. Vi kan inte leva i fred nu. De bara skrattar, med deras vapen. Det finns ingen mänsklighet. När de var klara med att förstöra huset skakade de hand med varandra mitt framför oss. Ni kan inte förstå vad vi känner. Ingen muslim, kristen eller jude kan göra det här. Det här har inget med religion att göra, det är bara politik. Våra grannar är kristna och vi kommer jättebra överens.

– För oss finns det inget nästa steg i våra liv. Vi kan bara starta om från början och bygga upp det de förstört igen. Jag sa till dem: Jag har en telefon, ni har vapen. Det finns ingen rättvisa. Det ger ingen mening.

 /><figcaption id=Två pojkar ligger i en säng bland resten av möblerna som Mysa’a och hennes systers familj hann bära ut under natten. Mysa’a vill inte själv vara med på bild. Foto: T. Thunander.

Byn al-Walaja är nu för tiden nästan helt omringad av muren och israeliska bosättningar. Det finns bara en väg in och ut ur byn [1]. Israelisk polis har även satt upp en vägspärr i byn där de flesta invånarna inte får lov att passera. Många fält är isolerade och kan därför inte brukas [2]. al-Walaja är en av byarna som drabbas av Israels planering att ta över stora delar av Västbanken för att tillhöra stor-Jerusalem under Israeliskt styre [3]. Både expansionen av Jerusalems kommungräns samt rivning av privat egendom av en ockupationsmakt bryter mot internationell humanitär rätt och innefattar en rad brott mot mänskliga rättigheter [4]. Just nu har fler än 50 hus fått så kallade rivningsorder, och ungefär 50 hus har redan förstörts i al-Walaja [5].

Vi tittar ut över rasmassorna som en gång var ett hus och Mysa’a säger:
– Vi grät ingenting när de var här, bara när de hade åkt. Vi låter dem aldrig se våra tårar.

[1] Kurve Wustrow Organisation. Kurve Wustrow demands an end of housing demolitions, Kurve. 2018-09-03. https://www.kurvewustrow.org/demolitions-in-our-partner-village-al-walajah/?lang=en. Hämtad: 2018-09-15. [2] Holmes, Oliver and Gutiérrez, Pablo. The Guardian: Seven decades of struggle: how one Palestinian village’s story captures pain of ’Nakba’ 2018-05.13. https://www.theguardian.com/world/2018/may/13/al-walaja-palestinian-village-being-squeezed-off-the-map. Hämtad: 2018-09-15. [3] Odeh, Moien. Israel’s Greater Jerusalem Bill, Jurist. 2018-03-05. https://www.jurist.org/commentary/2018/03/israels-greater-jerusalem-bill/. Hämtad: 2018-09-15. [4] UNRWA WEST BANK FIELD—RESEARCH OFFICE and OPERATIONS SUPPORT OFFICE. Al WALAJA MINIPROFILE Bethlehem Governorate. UNRWA. Augusti 2011. https://www.unrwa.org/userfiles/2010070915338.pdf. Hämtad: 2018-09-15. [5] Kurve Wustrow Organisation. Kurve Wustrow demands an end of housing demolitions, Kurve. 2018-09-03. https://www.kurvewustrow.org/demolitions-in-our-partner-village-al-walajah/?lang=en  Hämtad: 2018-09-15.

Fler rapporter