Förskolebarn bland vägspärrar, beväpnade militärer, bosättare försedda med pistoler och gevär. Det är vardag för barnen som bor på Shuhada-gatan.

 width=
Barnen på väg upp till förskolan. Foto: Harumi

Förskolan al-Sumud ligger i H2, den del av Hebron som kontrolleras av Israel sedan 1997 [1] alldeles vid Shuhada-gatan [2] en väg som sedan 2001 delvis är avstängd för palestinier. Detta innebär att förskolebarnen måste gå omvägar eller passera två vägspärrar för att ta sig till sin förskola [3].
De kommer ensamma eller med föräldrar och barnen lämnas vid vägspärren eftersom det inte är tillåtet för vuxna att gå igenom vägspärren intill förskolan och Cordoba-skolan [4]. Några barn lämnas av äldre syskon som går i skolan. Barnen går själva upp för den branta steniga trappan. Zidan Sharabati, förskolans föreståndare, står varje dag där uppe och vakar över barnen så de inte gör sig illa på vägen upp, och han hälsar var och en välkommen.
I den här förskolan går 33 pojkar och flickor, mellan fyra och fem år gamla, och där finns två förskolelärare.
De är i förskolan fyra till fem timmar dagligen och lär sig arabiska i skrift, engelska, matte och NO. Förskolan består av två rum, ett litet kök och en toalett. Där finns en mindre lekplats och hela ytan är täckt av en plastgräsmatta. Barnen tar med sig mackor och dricka och på al-Sumud får de choklad och kex.
– Tyvärr är gården för trång för fysiska aktiviteter, säger Zidan.

al-Sumud startade 2013 med stöd av frivilligorganisationer och UNOCHA [5]. Det var den första förskolan i området, och öppnades för att de små barnen som bor i områdena runt Shuhada-gatan inte skulle behöva gå ut och in genom vägspärren varje dag för att komma till förskolor utanför H2.
EAPPI tillhandahåller en skyddande närvaro runt förskolan och Cordoba-skolan, fem dagar i veckan, på morgonen och eftermiddagen.

Zidan Sharabati berättar att bosättare i området många gånger försökt hindra att förskolan öppnas. De har gått in på gården och trakasserat lärarna och barnen. Human Right Defenders [6] har låtit installera fem kameror för att övervaka platsen och omgivningarna.

På frågan till Zidan Sharabati om hur barnen mår, svarar han:
– Barnen som går här på al-Sumud-förskolan är annorlunda än de andra barnen, de har redan utstått både fysiska och psykiska påfrestningar, och de är mycket känsliga och sårbara.
Han uppmuntrar barnen att inte vara rädda och att känna sig trygga när de är på förskolan. De är de riktiga hjältarna här på Shuhada-gatan!

 width=
Zidan Shabarati är föreståndare på al-Sumud förskolan. Foto: Harumi

Fler rapporter