Fri med målvakten skjuter en av killarna ett benhårt skott. Långt utanför målramen. Spelet stannar upp medan någon jagar efter fotbollen, innan vi kan fortsätta. Helt upptagna i vår match glömmer vi allt som finns utanför, allt går upp i kampen om bollen och det ska erkännas att vi inte är särskilt petiga med reglerna. Men det är vansinnigt kul.

Fotbollslaget består av killar i 16-18-års åldern boende i området kring Hebrons gamla marknad, sok, och samlas under sommaren varje dag för att träna på en öppen yta mitt i gamla stan. I vanliga fall har de en tränare som håller lite ordning men idag har han fått följa sin fru till sjukhuset så killarna får spela på egen hand.

Gamla stan är Hebrons allra fattigaste stadsdel. Området tillhör den del av staden som är under Israels kontroll och till stora delar har avfolkats sedan Osloavtalet 1993. Från att ha haft tio tusen invånare sjönk befolkningen, enligt Walid från organisationen Hebron Rehabilitation Committee, under en period ner till tre tusen på grund av den politiska osäkerheten och den svåra ekonomiska situationen som blivit följden. Den palestinska myndigheten och flera internationella organisationer har arbetat hårt för att få människor att flytta tillbaka genom bidrag och gratis bostäder. Idag bor omkring fem tusen människor i gamla stan men majoriteten är beroende av såväl ekonomiska bidrag som matpaket från FN.

Vi befinner oss mitt i själva navet av en av brännpunkterna i den israelisk-palestinska konflikten, i Hebron, i gamla stan och ett stenkast från såväl bosättningar som Ibrahimimoskén och arméposteringar. Bakom ena målet finns en stängd militärzon och om bollen flyger dit måste vi be armén om tillstånd att hämta den, eller smyga in och riskera arrestering. På ett tak ovanför sitter en soldat och bevakar allt vi gör, även om det snarast verkar som att han skulle vilja komma ner och spela med killarna som bara är ett par år yngre än han själv.

Personen bakom laget är en kortvuxen kvinna vid namn Zleika. Hon är en av många palestinier i Hebron som med ickevåldsliga medel kämpar mot ockupationen. Zleikas kamp består i att försöka skapa livsutrymme åt människorna i gamla stan, och hon är ständigt aktiv. Förutom fotbollslaget, driver hon ett daghem, ordnar fritidsaktiviteter, försöker öppna ett kvinnocenter, skapa en fritidsgård och har ett finger med i det mesta som händer i hennes område.

Hon berättar att det var en israelisk armépatrull som ville spela med killarna vid ett tillfälle. De började ta av sig alla sina tunga skyddsvästar och vapen, och ringde efter en annan patrull som kunde bevaka dem under matchen. Tyvärr fick de en rejäl utskällning av sina befäl som vägrade dem tillstånd att spela.

Det krävdes också mycket förhandlingar med israeliska armén för att laget skulle få spela överhuvudtaget. Eftersom palestinsk polis inte får gå in i området har det blivit en stadsdel med hög brottslighet och drogproblem. Även palestinier undviker att gå där när det är mörkt. Killarna i laget växer upp mitt i detta och kanske var det därför de israeliska befälen till slut insåg att fotbollen kan ge utlopp för mycket av den frustration som konflikten och den tuffa omgivningen skapar.

En av killarna brukar bjuda mig på den saft han säljer för en shekel glaset (ca 2 kr) när vi stöter på varandra på marknaden eller vid busscentralen. Han verkar vid ett tillfälle drogpåverkad och det är svårt för mig att hantera frustrationen över att inte kunna göra mer för att erbjuda honom och de andra en utväg.

Bollen studsar lätt i någon av alla groparna i asfalten, i väggarna eller flyger upp på något av taken. Vi spelar en timme och det handlar mer om att springa efter bollen än organiserat lag- och passningsspel. Killarna förtjänar verkligen bättre förutsättningar än de har i gamla stan, både när det gäller fotboll och livsvillkor. Uppgivenheten och desperationen speglas i allt. Gamla stan har verkligen förändrats från det sprudlande kommersiella centrum det var för tio-femton år sedan, innan människor skrämdes iväg av utegångsförbud, bosättare och militär. På gallret bakom ett av målen hänger en banderoll med texten ”Heroes of the Old City Team”. Det behövs verkligen fler hjältar i Hebrons gamla stad.

Fler rapporter