Igår, den 22 januari 2023, ordinerades Sally Azar (26 år) att bli den första kvinnliga palestinska prästen i Jerusalem. Hon är en förebild för många kristna och muslimska kvinnor som kommer efter henne – men hur mår de kristna i Jerusalem egentligen?

Jag går på Al Zytoun El Shafa genom det muslimska kvarteret i gamla stan, som är fylld av butiker med allt ifrån sjalar, kryddor och olika pryttlar och svänger in i det kristna kvarteret som säljer julkrubbor, ikoner och kors i alla dess former. Jag är på väg till en av de största kyrkorna i Jerusalem, den lutherska, där jag ska träffa Sally Azar. Hon ska ordineras att bli den första lutherska kvinnliga prästen i hela Mellanöstern.

Sally Azar som har flyttat tillbaka till Jerusalem för att prästvigas inom den lutherska kyrkan. 

Hon har precis flyttat tillbaka till Jerusalem från Tyskland där hon bott i fyra år. Det har inte varit en enkel process att bli präst här, berättar hon. Utan hjälp från prästen och biskopen som förberett församlingen genom olika workshops skulle det inte ha varit möjligt för henne som kvinna att bli präst, men Sally vill tillbaka till Jerusalem. 
– Jag skulle kunna arbeta var jag vill men jag vill tillbaka till Palestina där min familj finns. 

Hon vill bereda vägen för fler kvinnor som kommer efter henne och säger att den lutherska kyrkans jämställdhetspolicy redan har inspirerat fler. 
– Den anglikanska kyrkan i Jerusalem har också öppnat upp för att ordinera kvinnliga präster och även muslimer har inspirerats. 

Här i Jerusalem lever muslimer och kristna från olika samfund väldigt nära varandra. 
– Att vara palestinier knyter oss samman, säger Sally.

Vi sitter på innergården och dricker kaffe och efter ett tag ställer jag frågan som jag velat få svar på länge: 
– Hur mår de kristna i Jerusalem egentligen? 

Jag undrar eftersom den senaste rapporten från de palestinska myndigheterna visar att andelen kristna palestinier i Israel och Palestina har minskat från 11 procent av befolkningen år 1922 till omkring 1 procent år 2022. I Jerusalem har andelen minskat från 20 procent till omkring 2 procent, vilket innebär att det endast finns omkring 10 000 kristna palestinier i östra Jerusalem. Framtiden för de kristna är hotad och de riskerar att försvinna helt.1”Israeli Incitement-Discrimination against Palestinian Christians” in Highest Presidential Committee of Churches Affairs in Palestine (2022) och https://globalvoices.org/2022/01/31/jerusalem-christians-we-shrunk-from-20-to-2-of-population-due-to-israeli-violence/ Jag vill också fråga ’varför’ för jag har nämligen hört, vad jag tror är felaktiga rykten, att det är muslimerna som driver ut de kristna från Jerusalem.

Hania Kassicieh-Persekian (60 år), som är en av få kristna palestinier i Jerusalem säger: 
– Vi är få kristna kvar och situationen är hemsk – förtrycket, våldet och förnedringen ökar. Både kristna och muslimska palestinier lever under samma ockupation och vi har varken frihet att röra oss eller uttrycka vår religion. 

Hon menar att den här julen blev ockupationen särskilt tydlig för henne när hennes svärmor och brorson från Ramallah och Betlehem inte kunde fira jul tillsammans med släkten i Jerusalem, eftersom de inte fick tillstånd att ta sig genom den militära vägspärren (så kallad checkpoint). Istället fick familjen fira på olika håll. Framför allt har unga palestinier svårt att få tillstånd att resa, säger Hania. Istället väljer unga kristna palestinier att flytta utomlands. 
– Mina tre pojkar bor i San Diego i USA. Det finns ingenting för dem här i Jerusalem, inga jobb, inga bostäder och ingen framtid.

Hania Kassicieh-Persekian som är ortodox kristen palestinier i Beit Hanina (Jerusalem).

Forskningen visar att de flesta kristna palestinier idag är flyktingar i Jordanien, Libanon, Chile, USA, Australien och Kanada och de flesta nekas tillstånd att återvända till sitt hemland. Den främsta orsaken till att de kristna har tvingats lämna är al-Nakba, ”den stora katastrofen” på arabiska, som inträffade 1948.2https://www.globalis.se/Konflikter/palestina Samtidigt som staten Israel bildades för att ge judarna tillflykt och självständighet efter andra världskriget, tvingades fler än 700 000 palestinier fly och lämna sina hem.3”Israeli Incitement-Discrimination against Palestinian Christians” in Highest Presidential Committee of Churches Affairs in Palestine (2022) Idag uppger de kristna som lämnar sitt hemland att det framförallt är av ekonomiska skäl. Hania berättar att många kristna i det kristna kvarteret i gamla stan är fattiga, arbetslösa och har svårt att få ett jobb, på grund av att de är palestinier.

Trots att kristna palestinier uppger att de möter korruption inom de palestinska myndigheterna och trakasserier från muslimer så är det den israeliska ockupationen som flest oroar sig för bidrar till att många lämnar. Åtta av tio är oroliga för attacker från israeliska bosättare eller att bli utdrivna från sina hem av ockupationsmakten. Fyra av tio behöver dagligen passera en militär vägspärr (checkpoint) och sex av tio tror att Israels mål är att fördriva de kristna från deras hemland.4https://www.christianitytoday.com/news/2020/august/palestinian-christians-survey-israel-emigration-one-state.html De möter även omfattande diskriminering i form av återkallande av ID-handlingar, husrivningar och tvångsförflyttningar, samt hets och våld från israeliska bosättare och polis.5”Israeli Incitement-Discrimination against Palestinian Christians” in Highest Presidential Committee of Churches Affairs in Palestine (2022)

På väggen till det armeniska klostret i Jerusalem har israeliska bosättare klottrat ”död åt de kristna”, ”död åt armenierna” och ”död åt araberna” på hebreiska (12/1–2023). Foto: Fredrik

Jag frågar Följeslagarprogrammets koordinator i Jerusalem Jack Munayer (33 år), som själv är kristen palestinier och uppvuxen i Jerusalem, om ryktena stämmer att det är trakasserier från muslimerna som bidrar till att de kristna flyttar från Jerusalem? Han svarar att det såklart finns problem mellan muslimer och kristna precis som i andra samhällen, men att här i Jerusalem har muslimer, judar och kristna levt i fred med varandra under många år.
– Kristna skolor fylls av muslimer och vi är varandras vänner, kollegor, klasskamrater och grannar. Problemet har aldrig varandras religioner, säger Jack.

Jack menar att kristen sionism är populär bland evangelikala kristna som tror att judarnas återkomst till Israel är i linje med en profetia i Bibeln om att Jesus då ska återvända till jorden som Messias. De vill utmåla Israel-Palestinakonflikten som en konflikt mellan Västvärlden och muslimerna.
– I deras världsbild passar inte de kristna in eftersom de också är palestinier och lider under samma ockupation som muslimerna, säger Jack.

Varje år stödjer dessa kyrkor staten Israel med mer än två miljarder kronor. Genom sitt stöd till Israel och israeliska bosättarorganisationer6 De israeliska bosättningarna på Västbanken är illegala enligt internationell rätt. Artikel 49 i Fjärde Genèvekonventionen: ”Den ockuperande makten ska inte deportera eller förflytta delar av sin egen civilbefolkning in i det territorium den ockuperar.” https://www.icrc.org/en/doc/assets/files/publications/icrc-002-0173.pdf stödjer de samtidigt ockupationen som hårt drabbar de palestinska kristna.7https://www.youtube.com/watch?v=nHT-SjIM0tA och https://www.youtube.com/watch?v=pa6igKc1M9s 
– De kristna behöver istället visa solidaritet med sina systrar och bröder i Jerusalem, vara medvetna om den verklighet som ockupation skapar och utmana felaktiga narrativ så som att det är muslimerna som får oss att vilja lämna. Dessa narrativ sprids även i Sverige, säger Jack.

Jack Munayer är kristen palestinier och Följeslagarprogrammets koordinator i Jerusalem.

Igår ordinerades Sally Azar att bli den första kvinnliga prästen i Palestina. I en hopplös tid ger det hopp till både kristna och muslimska kvinnor som kommer efter henne, men också hopp till hela vår världsvida kyrka. Tillsammans, som systrar och bröder, får vi bära varandras bördor och fira varandras segrar.
– De kristna i Sverige kan hjälpa oss med sina böner och att vara medvetna om det förtryck vi möter. Vi är systrar och bröder och den kopplingen ger oss hopp. Jag bjuder in fler att komma och se kampen här och berätta om vad de har sett, säger Sally.

Fler rapporter