År 2022 blir troligtvis det dödligaste året för palestinier på Västbanken på närmare 20 år och samtidigt tillträder den mest högerextrema regeringskonstellationen i Israels historia.1https://www.gp.se/debatt/en-ny-svensk-palestinapolitik-kräver-ett-paradigmskifte-1.88945902 ”För palestinier har det varit dåligt i många år, men även för oss är det värre denna gången”, säger Ada, israelisk fredsaktivist i Jerusalem, när jag träffar henne i en demonstration mot ockupationen i Sheikh Jarrah.

För palestinier har det varit dåligt i många år, men även för oss är det värre denna gången.”

Ada, israelisk fredsaktivist i Jerusalem

Den 1 november gick Israel till val för femte gången på tre år och innan årsskiftet, den 29 december, röstade en majoritet av ledarmötena i Knesset (Israels riksdag) för ett maktskifte. Efter en korruptionsskandal och tidigare 16 år vid makten (1996–1999 och 2009–2021) blir Benjamin Netanyahu, 73 år (Likud), åter igen premiärminister. Denna gången består hans regeringskonstellation utav fem högerextrema partier där fem av ministrarna är kvinnor och resterande män.2https://www.haaretz.com/israel-news/2022-12-29/ty-article/the-face-of-netanyahus-new-government-29-ministers-four-women/00000185-5d7b-d6a2-adf5-7dfbce350000 Bland några av ministrarna finns Bezalel Smotrich (Religiös Sionism) som finansminister med ansvar för ockupationen och utbyggnaden av bosättningar på Västbanken, samt Itamar Ben-Gvir (Judisk Makt) som får en nyinrättad post som nationell säkerhetsminister med ansvar för gränspolisen. Båda är kända som israeliska bosättare på Västbanken och för sin våldsretorik mot palestinier. En viktig fråga blir hur regeringen ska hantera det ökade våldet, men Anders Persson som är statsvetare och Mellanösternforskare vid Linnéuniversitetet menar att alla indikatorer pekar åt fel håll.3https://www.gp.se/nyheter/världen/expert-extrempolitiker-i-israels-nya-regering-1.88860654 Istället verkar hatpropagandan, våldet och rasismen mot den arabiska befolkningen öka i det israeliska samhället. Detta syns framför allt bland unga israeler som i högre grad röstar på högerextrema partier.4https://www.haaretz.com/israel-news/elections/2022-09-13/ty-article-magazine/.highlight/why-so-many-young-israelis-adore-this-racist-politician/00000183-3743-db19-abcb-37fb61520000

Den nationella säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir poserar framför Al-Aqsa moskén i Jerusalem.

Regeringen och de tillträdande ministrarna väcker stor oro bland många palestinier och israeler. Flera av ministrarna är sedan tidigare dömda för brott så som skattebrott, uppvigling om rasism och korruption.5Ekot, Sveriges radio, 29 december. Smotrich och Ben-Gvir har bland annat gjort sig kända för en rad rasistiska och nationalistiska uttalanden. Efter redan en vecka som nationell säkerhetsminister har Ben-Gvir hunnit besöka tempelberget och al-Aqsa området, vilket ses som en provokation för den arabiska befolkningen. Ett liknande besök av den tidigare premiärministern Ariel Sharon bidrog till den andra intifadans utbrott år 2000, som varade i 5 år och dödade omkring 3000 palestinier och 1000 israeler.6https://oldwebsite.palestine-studies.org/resources/special-focus/second-intifada-then-and-now Ett av huvudmålen med den nya regeringen är att prioritera utbyggnaden av israeliska bosättningar i vad man säger ”hela Israels land”,7På Västbanken bor redan idag cirka 500 000 bosättare och de betraktas som illegala enligt internationell rätt. Ekot, Sveriges radio, 29 december. något som Francesca Albanese, FN:s särskilda föredragande om Palestina, anser vara ”bosättarkolonialism” (2022).8https://www.gp.se/debatt/en-ny-svensk-palestinapolitik-kräver-ett-paradigmskifte-1.88945902 Dessutom förespråkar de att utvisa fler araber från Israel, annektera Västbanken utan att ge palestinier, varken kristna eller muslimer, medborgarskap och ge militären möjlighet att skjuta palestinier som kastar sten. Allt detta är möjligt att genomföra inom ramen för deras ministerportföljer.9https://www.gp.se/nyheter/världen/expert-extrempolitiker-i-israels-nya-regering-1.88860654

Ada som jag träffar i demonstrationen i Sheikh Jarrah är dock mest oroade för den nya justitieministern Yariv Levin (Likud). Han har under många år velat inskränka makten för högsta domstolen och rättsstatens principer. Gal och Adi, två israeliska fredsaktivister i demonstrationen, delar rädslan för den nya justitieministern och beskriver den nya regeringen som: ”Det är en mardröm som gått i uppfyllelse. Den tidigare regeringen gjorde ingenting för att stoppa ockupationen. Den nya regeringen är ännu värre, även för oss israeler, kvinnor och hbtqi-personer. Vi är näst på tur och de kommer rikta in sig även på oss genom att avlyssna våra telefoner och sätta oss i fängelse för att vi protesterar. Att vara emot regeringen kommer vara brottsligt”, säger Gal. 

”Det är en mardröm som gått i uppfyllelse. Den tidigare regeringen gjorde ingenting för att stoppa ockupationen. Den nya regeringen är ännu värre, även för oss israeler, kvinnor och hbtqi-personer. Vi är näst på tur och de kommer rikta in sig även på oss genom att avlyssna våra telefoner och sätta oss i fängelse för att vi protesterar. Att vara emot regeringen kommer vara brottsligt.”

Gal, israelisk fredsaktivist i Jerusalem

Enligt Amir Ziv, som håller guidade turer med organisationen ”Breaking the Silence”, innebar valresultatet ett uppvaknande för många på vänsterkanten i israelisk politik. Amir menar att vänsterpartier inte längre kan låtsats som att ockupationen inte finns, utan den finns och de behöver samarbeta med palestinier för att hitta en lösning framåt. ”Lösningen är närmar än vad vi tror och ingen ockupation har varat för evigt”, säger Amir.

Demonstrationen mot ockupationen i Sheikh Jarrah. Bild: Fredrik

Demonstranter dricker kaffe vid demonstrationen mot ockupationen i Sheik Jarrah. Bild: Fredrik

Samma dag som den nya regeringen tillträder, 29 december, besöker jag och mina följeslagarkollegor Mada Community Center i Silwan i östra Jerusalem. Vi ska delta på ett vinterläger med omkring 30 palestinska barn som är mellan 6–15 år. Saher är ansvarig för centret och berättar att situationen för de palestinska barnen i östra Jerusalem är redan väldigt dålig och kommer bara bli värre med den nya regeringen. När hon växte upp för 45 år sedan fanns det stora grönområden i Silwan där de kunde leka fritt. ”För barnen i Silwan idag finns inte ens utrymme att andas eller gå ut på kvällarna utan att stöta på bosättare eller militär”, säger Saher. 

”För barnen i Silwan idag finns inte ens utrymme att andas eller gå ut på kvällarna utan att stöta på bosättare eller militär.”

Saher, ansvarig för Mada Community Center i Silwan

På vinterlägret får barnen göra ett önsketräd och skriva ner vad de önskar sig inför det nya året. I trädet står det ”fria Palestina”, ”att inte ha några bosättare i vårt område”, ”att min bror släpps fri från fängelset”, ”att min mamma har råd med en iPhone” och ”att få åka till havet”. Situationen ser ut att bli svår för både israeliska fredsaktivister och de palestinska barnen med den kommande regeringen, men jag hoppas och ber att deras önskningar en dag blir verklighet.

Inshallah (”om Gud vill”).

Följeslagare och ansvarig för Mada Community Center i Silwan läser tillsammans vad barnen har skrivit för önskningar i önsketrädet inför det nya året. Bild: Fredrik

Fler rapporter