I Jordandalen lever många palestinska beduiner och boskapsskötare. Israels ockupation och kontroll över nästan hela Jordandalen gör dock att palestinier trängs bort från sina marker.

 width=
Sameher tillverkar färskost sittandes på golvet i den enkla tältkonstruktion där familjen bor. Foto: Josefin.

Vi blir serverade det sötaste te jag någonsin druckit. Det är rykande hett och luktar mynta. Framför oss sitter Sameher Bsharat på en dyna på golvet och sveper in klickar av färskost i tygbitar som hon lägger på en bräda i väntan på att pressas. Det är mörkt, det enda ljus som strilar in kommer från öppningen i hörnet av den enkla konstruktionen av plåt och presenningar där familjen bor. Golvet är ett betongfundament och vi sitter på trappsteget till avsatsen där betongen är täckt av madrasser, där några av de yngre barnen fortfarande sover under tjocka täcken. Byttor med vatten står på värmning på en vedkamin. Samehers äldsta dotter sköljer händerna och ansiktet med hjälp av en vattenkanna fastklämd mellan knäna. Vattnet rinner ner i ett stort rosa plastkärl vid hennes fötter. Vi har gått in för att, med hjälp av vår mycket bristfälliga arabiska, umgås en stund med kvinnorna och barnen innan vi ska ge oss iväg med djuren. En gång i veckan kommer följeslagarna hit till Mak-Hul för att följeslå Samehers man Burhan när han vallar familjens får och getter. När följeslagarna är med är det mindre risk för trakasserier från bosättare, och djuren kan då gå och beta lite längre bort än vanligt.

När jag kisar mot ljuset utanför skjulet går det inte att undvika att se militärbasen som ligger på toppen av kullen just ovanför byn. Vi befinner oss i Jordandalen, som till nära 90 procent utgörs av det som kallas område C på det ockuperade Västbanken, vilket betyder att området både militärt och administrativt kontrolleras av Israel. I Jordandalen bor cirka 65 000 palestinier men även runt 11 000 israeliska bosättare [1], i minst 37 bosättningar [2]. Eftersom Israel i område C styr över planering, byggande och infrastruktur är det näst intill omöjligt för palestinier att få tillstånd att bygga något på sin mark [3]. Burhan berättar att familjen varken får tillstånd att ha en brunn eller att använda elen från de israeliska elledningar som vi ser skär tvärs över deras ägor. Anledningen som ges är av säkerhetsskäl.
– Så vi måste åka och köpa vatten, säger Burhan. Var fjärde dag på vintern och varannan dag på sommaren måste jag köra till Barbala för att fylla den blå tanken. Det kostar 25 shekel (cirka 70 kronor) för en kubikmeter.

Han berättar vidare att han ville bygga ett ordentligt förråd för djurfodret, säckar av vete som är något av det dyrbaraste familjen har. Fodret behöver skyddas från regn och fukt för att inte förstöras av mögel när solen värmer. Men förrådet han byggde fick en demoleringsorder och förstördes. Nu försöker han skydda säckarna under hopknutna presenningar som fladdrar i vinden.

Vi ger oss iväg uppför kullarna och får snart en vidunderlig utsikt över Jordandalen och Jordaniens kullar på andra sidan, men vi ser även några av de ytterligare militärbaser som omger byn. I bakgrunden hörs automateld från militärövningar.
– Ser ni kullen där borta? säger Burhan och pekar. Där bodde vi mellan 1989 och 2003, men huset revs.

Sedan 2003 har familjen bott på platsen där de nu bor. Burhan berättar att innan 2013 hade de ett bättre, riktigt hus men det demolerades också och sedan dess får familjen inte bo i något som kan klassas som byggnad. I fem år försökte familjen få tillstånd för den tältkonstruktion som de bor i nu. Fallet gick till israeliska Högsta domstolen, men i december 2018 förlorade familjen målet, och kan nu bara vänta på en demoleringsorder av även denna bostad. Nu finns bara fem hus kvar i Mak-Hul och det brukade vara tio berättar Burhan vidare.
– Sedan 2016 har vi utsatts för mer och mer trakasserier, konfiskeringar av traktorer och andra ägodelar och vi har fått får skjutna. Ibland har militären kommit och kört på våra fält med militärfordon så de blivit förstörda. Förra veckan släppte några bosättare sina kor lösa på veteodlingarna. Bosättarna red på hästar innanför militärområdet där uppe för att övervaka korna medan de betade.

Det finns otaliga exempel som liknar det Burhan beskriver. De senaste åren har det skett en snabb ökning av förstörelse av palestinsk egendom. Tiotusentals palestinier har förutom trakasserier drabbats av rivna bostäder, vattensystem, vägar, skydd för djur och foder och andra fastigheter. I område C har Israel i stället utökat områden som förklaras ”state land” eller naturreservat, etablerat fler militärbaser och skjutfält och fördelat mer mark till bosättningar [3] [4] [5].

Jag tänker på Netanyahus vallöfte att annektera Jordandalen om han vann det israeliska valet 2019 [5]. Ett val som efter två misslyckade regeringsbildningar nu resulterar i ett tredje nyval, som kommer hållas i mars 2020 [6]. Mitt eget intryck är att detta löfte praktiskt taget redan är verklighet, och jag undrar vilka ytterligare steg som kan tas för att tvångsförflytta palestinier från sina marker. Många har dessutom, liksom Burhan, papper på att de äger marken, ända sedan tiden då området var under jordanskt styre. Vad ska hända med människorna då?

Jag förvånas dock ständigt av människors förmåga till motstånd i en situation som familjen Bsharats. Vi följeslagare som kommer hit en gång per vecka för att finnas med som preventiv närvaro möts med leenden, vänlighet och varm mat och dryck. Att en familj som lever under dessa omständigheter ändå orkar bo kvar som ett fredligt motstånd ger hopp.
– Det här är mitt land. Vi kommer stanna här, säger Burhan.

 width=
Burhan vallar sina får och getter lite längre bort en gång i veckan när följeslagarna är med. Foto: Josefin

[1] B´Tselem, Jordan Valley, 11 nov 2017, https://www.btselem.org/jordan_valley , hämtad 20-02-16
[2] OCHAoPt, HUMANITARIAN FACT SHEET ON THE JORDAN VALLEY AND DEAD SEA AREA, FEBRUARI 2012, https://www.ochaopt.org/sites/default/files/ocha_opt_jordan_valley_factSheet_february_2012_english.pdf, hämtad 20-02-16
[3] B’Tselem, Planning policy in the West bank, 6 februari 2019, https://www.btselem.org/planning_and_building , hämtad 20-02-17
[4] OCHAoPt, Increase in destruction of Palestinian property in the West Bank, including East Jerusalem, september 2019, https://www.ochaopt.org/content/increase-destruction-palestinian-property-west-bank-including-east-jerusalem , hämtad 20-02-16
[5] OCHAoPt, Overview, september 2019 https://www.ochaopt.org/content/overview-september-2019, hämtad 20-02-16
[6] SVT, Israel till val – för tredje gången på ett år, 11 dec 2019 https://www.svt.se/nyheter/utrikes/israel-till-val-for-tredje-gangen-pa-ett-ar , hämtad 20-02-17

Fler rapporter