Ida Eklund Lindwall

Ida Eklund Lindwall är från Stockholm och hon har examen i freds- och konfliktstudier samt i mänskliga rättigheter. Tidigare har hon jobbat som fredsobservatör i Georgien och på ett forskningscentrum för krishantering. Ida är sedan länge engagerad i internationella freds- och solidaritetsfrågor, framförallt genom Amnesty International.

Reserapporter av Ida Eklund Lindwall

Flyga drake

- Jamil, ah, jamil! Kvinnorna runt omkring mig suckar och ler, de håller handen över hjärtat och tittar stolt på mig. Flickorna fnittrar, pekar och pratar i mun på varandra. Jag är på besök i Jinba, en liten by längst söderut på Västbanken nära gränsen mot Israel. Kvinnorna och barnen har klätt mig i hijab (slöja) och de är mycket nöjda med resultatet – jamil betyder vacker.  Jag frågar hur livet i byn är och vi pratar med hjälp av de få ord jag kan på arabiska och de engelska ord några av flickorna lärt sig, men mest gestikulerar vi.

Samtidigt i Israel

- Det är lika hemskt när de bombar där som när vi hör raketerna här. Roni Keidar blickar bekymrat ut över Gaza, världens största fängelse som hon kallar det. Roni är engagerad i den israeliska organisationen The Other Voice, som samarbetar med invånare i Gaza för en fredlig samvaro. Men det har blivit svårt på senare år.

Vatten och bröd

- Allt jag jobbar för ett helt år kan de förstöra på fem minuter. Abu Sachar suckar uppgivet där vi sitter i hettan under en tältduk som är hopsydd av gamla rissäckar. En morgon runt klockan fem för ungefär en månad sen kom en bulldozer ackompanjerad av israelisk militär. De visade upp en order som uppgav att Abu Sachars hem, där han föddes för 51 år sedan och där hans föräldrar bodde innan dess, ligger i ett militärt skyddsområde och därför omedelbart måste rivas. De 20 familjemedlemmarna fick ingen tid att ta med sig sina tillhörigheter eller flytta ut sina möbler ur de fyra bostadshusen innan de demolerades av bulldozern. I tre dagar efter rivningen var familjen utan vatten då deras vattenförråd förstördes. Tre av deras får dog i hettan eftersom israeliska militären även rev uthusen där djuren fick skydd.

Pappan och havet

En kväll hälsar jag på hos vår kontaktperson, tillika taxichaufför Muawya, som bor strax utanför Tulkarem. Vi sitter på hans tak och dricker te. Man kan se ända till havet. Vi ser fyrverkerier från Netanya och håret blir strävt av saltvattenvindarna.